Průlom: Pokuta 240 milionů pro RWE znovu ve hře

Tomáš Fránek
31. 10. 2008 10:59
Nejvyšší správní soud nařídil nové jednání

Brno - Rekordní pokuta ve výši 240 milionů korun, kterou dostala společnost RWE Transgas za zneužití svého dominantního postavení, je znovu ve hře.

Nejvyšší správní soud totiž rozhodl, že verdikt soudců Krajského soudu v Brně, kteří pokutu pro plynárenskou společnost, vůbec nejvyšší jakou kdy antimonopolní úřad udělil, zrušili, neplatí.

Soudci v Brně rozhodli, že není možné firmy trestat dvakrát, jak to udělal Úřad na ochranu hospodářské soutěže - jak podle českého, tak evropského práva.

Nejvyšší správní soud ale s takovým rozhodnutím nesouhlasil.

Podle soudu je antimonopolní úřad oprávněn firmám omezujícím hospodářskou soutěž uzavíráním zakázaných dohod nebo zneužíváním dominantního postavení na trhu udělit pokutu souběžně za porušení komunitárního (evropského) i českého práva.

"Udělení pokuty za obě porušení je v souladu s judikaturou Soudního dvora Evropských společenství," rozhodli soudci Nejvyššího správního soudu.

Nejvyšší správní soud shledal částečné pochybení i na straně antimonopolního úřadu, a to v postupu úřadu při výpočtu pokuty za výše zmíněné delikty.

"ÚOHS musí při výpočtu pokuty postupovat v souladu s tzv. absorpční zásadou. Tedy vyměřit pokutu za jeden z deliktů, přičemž je oprávněn v rámci hodnocení závažnosti jednání přihlédnout jako k přitěžující okolnosti i k tomu, že bylo spácháno více deliktů," uvedl soudce Nejvyššího správního soudu Jakub Camrda.

Brněnský krajský soud tak musí o pokutě rozhodnout znovu.

 

Právě se děje

Další zprávy