Stát má vrátit firmám miliardu, soud zrušil pokutu

Tomáš Fránek
25. 6. 2008 15:40
Úřad chce požádat o to, aby peníze zatím vracet nemusel

Brno - Stát musí vrátit desítce nadnárodních strojírenských skupin skoro miliardu korun, kterou jim loni vyměřil jako pokutu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně.

Jde o nejvyšší pokutu, jakou kdy úřad udělil. Celkem šlo o sankci ve výši 941,88 milionu korun za to, že se strojírenské firmy domlouvaly na obchodech.

Za stejné počínání firmy pokutovala také Evropská komise. Úhrnem má deset strojírenských společností zaplatit 750,7 milionů eur za kartelovou dohodu.

A to, že pokutu udělila také komise, která při svém rozhodování zohlednila i jednání firem na českém trhu, je podle soudu důvodem pro zrušení sankce. "Za stejný prohřešek už firmy pokutovala Evropská komise a za jeden kartel nelze trestat dvakrát," uvedl soudce David Raus.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Jak se rodí zakázaný kartel? Agent 007 by se přiučil

Soudci neuznali ani argument úřadu, že bral v úvahu jen kartel od roku 2001 do vstupu Česka do Evropské unie. „Soutěžní úřad se ale nemůže svévolně rozhodovat, za jaké období řízení povede," rozhodl soud.

Firmy se domlouvaly na tendrech

Firmy, mezi nimiž jsou Siemens, Alstom či Toshiba, podle českého antimonopolního úřadu asi 16 let téměř po celém světě nezákonně domlouvaly v tendrech, aby si vždy některá z nich zakázku zajistila. V Česku jde jen v letech 2001 až 2004 o zakázky za 700 milionů.

Podle antimonopolního úřadu takové počínání vyloučilo hospodářskou soutěž a mohlo navyšovat cenu zařízení.

"Sankce ve výši bezmála jedné miliardy korun se týká největších výrobců takzvaného plynem izolovaného spínacího ústrojí (PISU). Ti se dopustili kartelové dohody, která nemá co do sofistikovanosti, rozsahu a délky trvání v rozhodovací praxi úřadu obdoby," odůvodnil před rokem pokutu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Dále čtěte:
Jak ÚOHS před rokem zdůvodnil svou rekordní pokutu

"Jedná se o praktiky nazývané bid rigging, kdy se účastníci řízení mezi sebou domlouvali na tom, kdo nabídne jakou cenu PISU, aby došlo k přidělení zakázky předem dohodnuté společnosti," doplnil úřad.

Spor bude pokračovat u českých soudů. Antimonopolní úřad s verdiktem brněnského soudu nesouhlasí a chce se obrátit se stížností na Nejvyšší správní soud. Chce zároveň požádat o to, aby Nejvyšší správní soud vydal předběžné opatření a vracení peněz pozastavil.

Nejde o první obří pokutu, kterou soud zrušil. Už loni v říjnu brněnský soud zrušil pokutu ve výši 240 milionů za zneužití dominantního postavení na trhu pro plynárenskou společnost RWE Transgas s argumentem, že firma nesmí být za své počínání potrestána dvakrát.

I v tomto případě se antimonopolní úřad obrátil na Nejvyšší správní soud.

 

Právě se děje

Další zprávy