Propad stavebnictví v dubnu zmírnil. Bytů bylo víc

ČTK ČTK
7. 6. 2013 10:29
Tuzemská stavební výroba v dubnu klesla meziročně o 11,4 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Propad stavební výroby v Česku v dubnu zmírnil. V porovnání se stejným obdobím loňského roku stavebníci zaznamenali pokles o více než desetinu, v březnu činil po revizi 22,3 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Zahájených a dokončených bytů v dubnu meziročně přibylo, ubylo naopak stavebních povolení.

Stavební úřady vydaly proti loňskému dubnu o 14,8 procenta méně povolení, orientační hodnota povolených staveb byla ovšem o 7,2 procenta vyšší. Počet zahájených staveb meziročně stoupl o 18,5 procenta a o 27,7 procenta více bytů stavebníci dokončili.

Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 8,3 procenta a v inženýrském stavitelství o 18,3 procenta, doplnili statistici.

Analytiky vývoj ve stavebnictví nepřekvapil, pokles totiž čekají po celý letošní rok. "Propad stavebnictví pokračuje i nadále. Dubnová statistika pouze potvrzuje, že šestiletá recese tohoto odvětví nebere konce," prohlásil analytik ČSOB Petr Dufek, podle nějž zvlášť slabý byl tentokrát výsledek inženýrského stavitelství, které stále trpí nedostatkem zakázek ze strany veřejného i soukromého sektoru.

Podle analytika společnosti Home Credit Michala Kozuba je stavebnictví ve srovnání s rokem největšího stavebního boomu - rok 2008 - níže o více než třetinu. Pokles stavební produkce bude podle jeho očekávání pokračovat v celém letošním roce. V horizontu pěti let se nadá předpokládat, že by došlo k návratu na předkrizovou úroveň.

"Stavebnictví musí klesnout na hodnoty, které jsou v dlouhodobém horizontu udržitelné a nejsou živené jen dočasnou bublinou růstu," říka Kozub.

Segmentu by mohly paradoxně pomoci současné záplavy. "Stavebnictví je odvětví, které by mohlo v blízkých měsících pocítit zvýšenou poptávku při nápravě škod po aktuálních povodních. Bude jen záležet, jak rychle se podaří připravit projekty rekonstrukce a peníze na ně. Náprava škod by tak mohla zafungovat jako záchranná brzda pro stavebnictví, které by jinak s růstem poptávky počítat nemohlo," odhaduje Dufek z ČSOB.

 

Právě se děje

Další zprávy