Příznivý leden: Stavebnictví roste o třetinu

Dušan Klimeš
13. 3. 2007 9:29
Praha - Zatímco vlekaře a hoteliéry málo sněhu trápí, stavaři zažívají nejlepší zimu za poslední tři roky. Uvnitř: ČTĚTE SOUVISLOSTI

Stavební průmysl v Česku zaznamenal v lednu letošního roku bouřlivý růst. Ve srovnání s loňským rokem se jeho objem zvýšil o 29,3 procenta, tedy téměř o třetinu. I cena povolených staveb vzrostla o osm procent na téměř dvacet miliard kourn.

Zasloužilo se o to především počasí, které stavařům hraje do karet. Nadprůměrně teplá zima, kdy jen zřídka klesly teploty pod nulu, dovolila pokračovat s výstavbou i v době, kdy jinak firmy musí propouštět a tlumit svou práci.

"Příznivé teplotní podmínky pomohly stavařům, aby nemuseli přerušit rozdělané zakázky. To se mimochodem projevilo i na nezvykle nízké nezaměstnanosti," myslí si Vladimír Pikora z Next Finance.

O více než patnáct procent rostlo stavebnictví oproti předešlému roku i v prosinci.

Nesrovnatelný růst

Za posledních pět let byl podle Českého statistického úřadu nejlepší leden v roce 2004, kdy stavebnictví rostlo o 15 procent. Tento dvouciferný růst byl ale dnes překonán téměř dvojnásobně.

"Za rychlým růstem stavebnictví stojí především dlouhodobě "levné" a stále dostupnější hypotéky," vysvětluje Pikora.

Číslo z roku 2004 bylo ovlivněno vývozem stavební výroby do zahraniční a velmi nízkou srovnávací základnou z roku 2003.

Stavební firmy si tak letos spravují chuť po loňské zimě, která naopak stavebnictví nepřála, neboť teploty se pohybovaly o více než tři stupně pod průměrem.

Namísto obchodu by město chtělo v centru univerzitu. Jiná škola, mezinárodní Townshend International School, stojí na kopci přímo naproti zámku, na nejlepších pozemcích v katastru Hluboké. Na snímku další rozestavěná budova internátu.
Namísto obchodu by město chtělo v centru univerzitu. Jiná škola, mezinárodní Townshend International School, stojí na kopci přímo naproti zámku, na nejlepších pozemcích v katastru Hluboké. Na snímku další rozestavěná budova internátu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Mzdy zaostávají

Přestože Česko zažívá stavební "horečku", mzda v tomto oboru zůstává podprůměrná.

Loni zaostávala za průměrem o patnáct set korun, letos je to o šest set korun. Stavaři si tak průměrně přijdou na 19,5 tisíce korun hrubého.

Výsledky stavebnictví podtrhují dobrou kondici české ekonomiky. V uplynulém roce se tempo růstu hrubého domácího produktu dostalo na rekordních 6,1 procenta, zahraniční obchod skončil historicky nejvyšším přebytkem.

I průměrné mzdy v České republice poprvé v historii překročily dvacetitisícovou hranici.

 

Právě se děje

Další zprávy