Přelom:Výzvu z 'berňáku' lze dát k soudu

Tomáš Fránek
17. 1. 2007 16:40
Brno - Dostali jste výzvu "zaplatit" od berních úředníků, která vám nepatří? Braňte se u soudu, je to možné.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ústavní soud se dnes zastal Jiřího Janečka z Plzně, kterému úřady poslaly výzvu, aby doplatil čtvrnáct let starou daň - celkem půldruhého milionu korun.

Rozhodnutí úředníků přitom potvrdil Krajský soud v Plzni i Nejvyšší správní soud, u kterých si Jiří Janeček stěžoval předtím. Muž argumentoval tím, že neměl výzvu k nedoplatku vůbec dostat, natož ho hradit.

Nezákonný postup

Dluh se totiž týkal státního podniku Interhotel Continental, který byl v roce 1992 v restituci převeden Fondem národního majetku na Janečkovu matku i dalšího společníka.

Janeček měl sice plnou moc svoji matku zastupovat, ale pouze při uzavření smlouvy při převodu státního podniku.

Přesto výzvu k zaplacení nedoplatku dostal on. "Úřad vychází z toho, že platební výměr doručený omylem třetí osobě je na této osobě vymahatelný. To je nezákonný postup," tvrdí Jiří Janeček ve své stížnosti.

Nejvyšší správní soud ale dřív Janečkovu žalobu zamítl. Míní, že výzva k zaplacení nedoplatku je vlastně pouhá upomínka, proti které se není možné bránit u soudu.

Podle ústavních soudců ale soud porušil ústavou zaručené právo na spravedlivý proces.

"Postupem soud zabránil stěžovateli, aby jeho věc byla projednána stanoveným postupem u nezávislého a nestranného soudu," uvedla ústavní soudkyně Ivana Janů.

Také Krajský soud v Plzni porušil podle ústavních soudců Janečkovo právo na spravedlivý proces. To když se nezabýval tím, jestli je muž právním nástupcem původního daňového dlužníka.

Důkazy nepřesvědčily

"Je sporné, zda osoba vyzvaná k uhrazení daňového nedoplatku je právním nástupcem původního dlužníka a zda je povinna za původního dlužníka daňový poplatek uhradit," uvedli ve svém rozhodnutí ústavní soudci.

Podle ústavních soudců to není z předložených důkazů zřejmé a podložené.

Ze spisu podle ústavních soudců nevyplývá ani to, že by finanční úřad napřed rozhodl, že je Jiří Janeček povinen zaplatit a pak ho obeslal výzvou. "Proto je možné se domáhat soudního přezkoumání takové výzvy," uvedli ústavní soudci.

Krajský soud v Plzni nyní proto musí celý případ znovu posoudit a rozhodnout.

 

Právě se děje

Další zprávy