Předčasné Vánoce stavebních spořitelen. Pokuta se ruší

Tomáš Fránek
23. 11. 2011 9:30
Stavební spořitelny se definitivně vyhnou pokutě za uzavírání zakázaných dohod
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brno - Ani jedno z nejdelších vyšetřování, které kdy vedl antimonopolní úřad, nestačilo k tomu, aby stát šesti stavebním spořitelnám prokázal nedovolenou výměnu informací o klientech.

Spořitelny se tak definitivně zbavily nebezpečí, že budou platit vysokou pokutu: původně 484 milionů korun, později sníženou na 55 milionů. Ostře sledovaný případ končí osvobozujícím verdiktem.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podle informací Aktuálně.cz totiž napotřetí rozhodl, že se stavební spořitelny nedopustily porušení zákona, a změnil tak svoje dva předchozí verdikty. Spořitelny už přitom s udělením pokut počítaly.

Druhá nejvyšší pokuta

Před sedmi roky antimonopolní úřad rozhodl, že si Českomoravská stavební spořitelna, Stavební spořitelna ČS, Modrá pyramida, Raiffeisenbank, Hypo a Wüstenrot vzájemně vyměňovaly informace o šesti milionech svých klientů, počtech uzavřených smluv a úvěrech.

Spořitelny dostaly za údajné porušení zákona pokutu 484 milionů, druhou nejvyšší, kterou kdy firmy v Česku dostaly.

Podnět k prošetření podalo úřadu Sdružení na ochranu spotřebitelů. Nelíbilo se mu například, že spořitelny zvyšovaly poplatky a zaváděly nové. Sdružení poukazovalo také na to, že klienti nemohou nespokojenost řešit odchodem od spořitelny, protože by přišli o státní podporu až 4500 korun ročně.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Jak se změní podpora stavebního spoření? Zde je přehled
Stavební spoření: Podpora klesne i pro starší smlouvy
Výhodné nabídky stavebních spořitelen? Pozor na triky

Spořitelny se ale odvolaly a úřad pokutu ve druhém řízení výrazně snížil, a to na 55 milionů korun. Ani s touto pokutou ale antimonopolní úřad neuspěl, soudy mu totiž nařídily, aby celý případ znovu projednal a jasně dokázal, čeho se spořitelny dopustily a jak to mohlo poškodit zákazníky.

Podle nového verdiktu úřadu je sice potvrzené, že si stavební spořitelny mezi sebou pravidelně vyměňovaly data o klientech a svých obchodech na českém trhu, důkazy o tom, že by to mohlo poškodit zákazníky, ale chybí.

Žádné poškození zákazníků

"Úřad nemá důkazy o tom, že by účastníci řízení, případně někteří z nich, reálně využili vyměňované informace při rozhodování o své budoucí obchodní strategii," rozhodli experti antimonopolního úřadu.

Pouhá výměna dat mezi spořitelnami tak podle antimonopolního úřadu nemohla poškodit zákazníky.

"Ve správním řízení nebylo rovněž prokázáno, že by účastníci dohody využili alespoň některé vyměňované informace při svých úvahách o případné realizaci dalších kroků obchodní politiky společnosti bez toho, aby se jejich jednání následně reálně projevilo na trhu - například zvýšení poplatků pro klienty, změna tržního podílu, realizované marketingové akce apod.," rozhodl úřad.

Klienti tuzemských stavebních spořitelen letos uzavřeli za tři čtvrtletí necelých 329 000 nových smluv o stavebním spoření, což je v meziročním srovnání pokles o zhruba 67 000 smluv. Průměrná cílová částka u smluv stoupla o zhruba 13 tisíc korun na 328 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy