Praha má nejdražší kanceláře ve střední Evropě

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 3. 2010 13:40
Nájemné sice v posledním roce kleslo o 8 procent, stále je však nejvyšší ve střední Evropě
Čtvereční metr v kanceláři centru Prahy přijde ročně na 404 euro. Ilustrační foto.
Čtvereční metr v kanceláři centru Prahy přijde ročně na 404 euro. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Majitelé kancelářských komplexů v centru Prahy potřebují opravdu dobré argumenty, aby do svých budov přitáhli nové nájemníky. Musí jim vysvětlit, proč nemají jít na Slovensko, do Polska nebo Maďarska. Kanceláře v centru města jsou totiž nejdražší ve střední Evropě.

A to za poslední rok nájemné v těchto prostorách zlevnilo o osm procent, nájemci tak za metr čtvereční platí ročně 404 euro.

Zjistila to poradenská společnost Cushman&Wakefield ve své studii Nejdražší kanceláře světa.

"Centrum Prahy je segment trhu, který byl nejvíce zasažen hospodářskou recesí posledních dvou let. Několik nájemců opustilo centrum v rámci strategie snižování nákladů, čímž se zvýšila jindy velmi limitovaná nabídka kancelářských prostor v centru. Relokující společnosti vyhledávaly spíše levnější lokality," komentovala zjištění studie Radka Novak, vedoucí kancelářského týmu Cushman & Wakefield v Praze.

Na světový žebříček však mají ceny nájemného v centru Prahy ještě hodně daleko. Jediný čtvereční metr kancelářského prostoru v Tokiu, které je světovou jedničkou, přijde ročně na 1441 euro, Londýn je druhý nejdražší s nájemným 1220 euro za čtvereční metr za rok.

Krize a snaha nájemců uspořit srazily ceny nájemného i v těchto metropolích. V Tokiu pokleslo o 208 euro, v Londýně o 183 euro za čtvereční metr za rok.

"V Evropě klesly náklady na pronájem v průměru o 11 procent. Největší vliv na to měla Ukrajina, kde ceny klesly o 52 procent a Irsko s poklesem o 38 procent. V Londýně, který v uplynulých letech žebříček nejdražších kanceláří s přehledem vedl, se za poslední rok náklady na pronájem kanceláří snížily o čtvrtinu," doplnila Radka Novak.

Vývoj výše nájemného v exkluzivních kancelářích je podle ní důležitým ukazatelem vývoje na trhu s kancelářskými nemovitostmi. Podle odhadů společnosti Cushman&Wakefield by nájemné mělo dosáhnout svého dna v průběhu letošního prvního pololetí, pak začne znovu růst.

 

Právě se děje

Další zprávy