Rozdíly rostou. Byt v Praze je 3,5x dražší než v Ústí

Ekonomika Ekonomika
5. 2. 2010 8:59
Mezi nabídkovými cenami bytů jsou větší rozdíly, než se dosud uvádělo
Foto: Jan Langer

Praha - Mezi cenami bytů v jednotlivých regionech Česka i v rámci Prahy jsou mnohem větší rozdíly, než vyplývalo z dosud dostupných údajů.

Podle nově připravované cenové statistiky realitního serveru Realitymix.cz, byla v lednu cena metru čtverečního bytu v hlavním městě téměř 57 700 korun, zatímco například v Ústí nad Labem to bylo necelých 17 400 korun.

Velmi se od sebe liší i ceny v jednotlivých pražských obvodech, vůbec nejvíce v celé České republice stojí metr čtvereční bytu v Praze 1 - téměř 110 tisíc korun.

To je podstatně více, než kolik dosavadní statistiky uváděly. "Výpočty vycházejí z databáze nabídek našeho serveru, kde je aktuálně více než 120 tisíc nemovitost. Jde o nejširší vzorek, z kterého se ceny vypočítávají," uvedl Jan Štěp, ředitel portálu Realitymix.cz.

Vysoké ceny bytů v lukrativních částech Prahy (Praha 1, Praha 2) jsou podle něj ovlivněny tím, že v databázi Realitymix.cz jsou zastoupeny i velmi luxusní nemovitosti, které konkurenční statistiky neobsahují - například v Praze 1 dva byty přesahují cenu 45 milionů korun.

Realitymix.cz vypočetl i lednové průměrné ceny bytů o velikosti 60 metrů čtverečných. Nejméně, necelý milion korun, stojí takový byt v Ústí nad Labem, dále pak v Ostravě a Jihlavě, nejvyšší ceny mimo Prahu jsou v Brně a Hradci Králové. V Praze pak je nejdražší Praha 1, Praha 2, Praha 7 a Praha 17, nejníže jsou ceny v Praze 12.

Takhle se bydlí v paneláku za 50 milionů:

 

Právě se děje

Další zprávy