Chcete byt? Mějte peníze připravené a číhejte

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 2. 2010 15:05
Přibývá bytů a domů, které jsou na prodej, protože jejich majitelé nemají na splácení hypotéky.
Letos vyhraje ten, kdo má připravené peníze a může rovnou nakupovat.
Letos vyhraje ten, kdo má připravené peníze a může rovnou nakupovat. | Foto: Jan Langer

Brno - Mít peníze připravené a jen číhat na tu správnou příležitost se letos může vyplatit. Alespoň při koupi bytu nebo domu.

Na zajímavé budovy, vhodné převážně ke komerčním účelům, upozorňovali realitní agenti už od loňského roku. Řada firem je v zájmu zachování vlastní existence ochotna prodávat za velmi výhodné ceny. Podle některých expertů se podobný vliv krize objeví i na trhu s bydlením.

"Řádově se bude jednat o desítky tisíc lidí a domácností po celé České republice, které budou muset změnit své bydliště z důvodu neschopnosti splácet hypotéku nebo platit drahý podnájem," konstatoval Tomáš Zdechovský, jednatel agentury Commservis.com, která od loňského roku provází průzkum mezi nezaměstnanými.

Zdechovský upozornil, že nejméně polovina respondentů, kteří přišli v loňském roce o práci, přiznala, že jim ztráta zaměstnání výrazně zkomplikuje bytovou situaci.

Rostoucí počet nabízených bytů a domů, které jsou k dispozici proto, že si jejich majitelé v současné době nemohou dovolit platit hypotéku, potvrzují i realitní makléři.

"Zatím to není hromadný jev, nicméně navýšení tohoto druhu prodeje v současné době opravdu vnímáme," poznamenal Michal Pitucha, výkonný ředitel Realitní kanceláře Sting.

Podobné případy se vloni objevovaly jen minimálně, poslední dobou jsou ale stále častější.

"Vloni se ještě lidem dařilo tyto potíže překlenout. Těch, kterým se to ale už nedaří, přibývá. Předpokládám, že prodeje vynucené hospodářskou krizí se budou objevovat po celý letošní rok a bude jich přibývat," zhodnotil generální ředitel společnosti Gaute reality Radovan Hlavinka.

Výhodné nabídky se v současné době dál objevují i na trhu s komerčními nemovitostmi.

"Problém je často v tom, že je těžké v dnešní době najít kupujícího. Pokud chce někdo najít nového majitele své komerční nemovitosti, musí ji nabídnout za velmi atraktivní cenu. Jednoduše řečeno, musí prodávat pod cenou," konstatoval Daniel Říman, ředitel společnosti Sting Commerce, která komerční nemovitosti nabízí.

 

Právě se děje

Další zprávy