Požehnané zisky papež českým firmám neveze

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 9. 2009 21:27
Desetitíce poutníků mířící za papežem nenaplní pokladny hotelů a nejspíš ani restaurací
Papež je hvězda, která táhne desetitisíce lidí. Při jeho návštěvě ale jde víc o prestiž než o výdělek.
Papež je hvězda, která táhne desetitisíce lidí. Při jeho návštěvě ale jde víc o prestiž než o výdělek. | Foto: Reuters

Brno - Papež přitáhne na jediné místo víc lidí než letošní koncert Madonny. "Hostie a mešní víno půjdou na dračku," mají někteří lidé představu. Ve výsledku to ale vypadá, že přílišný výdělek nejspíš nikoho nečeká.

Výrobce hostií je v České republice jediný - společnost Unita z Bílé Vody u Javorníku. Na papežskou návštěvu vyrobili těchto speciálních oplatek přes 150 tisíc. Velký výdělek ale pro "hostiárnu" tahle zakázka neznamená.

"Je to v podstatě nepatrné množství. Ročně vyrobíme 20 milionů hostií pro celou Českou republiku," vysvětlil jednatel společnosti Milan Uhlíř.

Počty mu dávají zapravdu. V internetovém obchodě prodává Unita balíček s tisícovkou hladkých hostií, které jsou vyráběné z přesného poměru mouky a vody, necelých 175 korun.

V takovém případě zásilka se 150 tisíci hostiemi přišla církev na 26 250 korun. Ve výsledku tedy Unitě žádný tučný výdělek neplyne.

V Bíle vodě je jediná "hostiárna" v Česku. Ročně jich tu vyrobí 20 milionů.
V Bíle vodě je jediná "hostiárna" v Česku. Ročně jich tu vyrobí 20 milionů. | Foto: Unita spol. s.r.o.

Ještě jednodušší počty jsou s mešním vínem a vínem určeným na pohoštění. Na brněnskou bohoslužbu jej dodá společnost Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, která je největším producentem mešního vína v republice. Ročně jej vyrobí 500 tisíc litrů.

"Víno bude dvojího druhu. Mešní na bohoslužbu, počítám, že budou stačit tak čtyři lahve, toho se moc nenalévá. A na pohoštění u otce nuncia asi 60 lahví. Pan arcibiskup víno věnuje jako dar u příležitosti návštěvy Svatého Otce. Pro nás to hlavně znamená obrovskou čest, jsme nesmírně rádi, že si vybrali pro tuto příležitost právě naše víno," vysvětlil spolumajitel společnosti a vinař Josef Kadlčík.

Pro vinařství znamená taková dodávka kapku v moři.

Hoteliéři a restauratéři nával nečekají

Při očekávané stotisícové návštěvě letiště v brněnských Tuřanech by teoreticky měli mít žně majitelé penzionů a hotelů v blízkosti samého centra dění. Zřízení stanového městečka, kde mohou účastníci setkání s papežem přenocovat zdarma, jim ale udělalo čáru přes rozpočet.

"V celém hotelu mají pokoj rezervovaný tři lidé, kteří míří na setkání s papežem. Ostatní jsou naši pravidelní hosté. Je to pro nás veliké zklamání, jsme hotel nejblíže u letiště, čekali jsme mnohem větší zájem," posteskla si provozní ředitelka hotelu Sluneční dvůr Lenka Vlasatá.

Rekonstrukce hotelu imperial. Cílem rekonstrukce bylo v plném rozsahu obnovit provoz hotelu Imperial v Praze a přizpůsobit jej standardům, které nabízejí dnešní luxusní hotely, se zachováním charakteru jednotlivých prostorů tak, jak byly provozovány v původní podobě hotelu.
Rekonstrukce hotelu imperial. Cílem rekonstrukce bylo v plném rozsahu obnovit provoz hotelu Imperial v Praze a přizpůsobit jej standardům, které nabízejí dnešní luxusní hotely, se zachováním charakteru jednotlivých prostorů tak, jak byly provozovány v původní podobě hotelu. | Foto: stavbaroku.cz

A rozebrané pokoje nemají ani ve velkých hotelích v centru města. Jen do hotelu International v centru města přijede přenocovat asi stovka lidí. "Udělali jsme speciální nabídku pro dvě cestovní kanceláře," řekl ČTK obchodní ředitel hotelu Michal Řičánek.

Velmi skepticky přistupují k návštěvě papeže brněnští restauratéři. Největší šanci "urvat" část davu budou mít restaurace v centru města, odkud bude vyjíždět kyvadlová doprava na místo setkání.

Žádné horečné přípravy ani očekávání tu však nepanují. "I když to bude hodně lidí, žádné návaly nečekáme. To není jako Velká cena, kdy se večer přijdou všichni bavit do města," myslí si obsluhující v restauraci Špalíček na Zelném trhu.

Kdo pronikl na letiště, má vyhráno

Největší naději na výdělek tak budou mít obchodníci, kterým se podařilo pronajmout si některý z osmatřiceti stánků přímo na místě setkání.

Šanci nedostal každý. Pořadatelé dbali na to, aby se mohli poutníci hlavně nasytit a napít a koupit si nějakou upomínku. Část stánků obsadí také chráněné dílny, koupit bude možné knihy s náboženskou tématikou, upomínkové zvonečky.

Určitý prostor pro výdělek nad rámec všedních dní tedy výrobci a prodejci ve stáncích na letišti mají. Že by se však zaopatřili nadlouho dopředu díky mohutné vlně poptávky, však neočekávají.

"Nijak zvlášť jsme se nepředzásobili, vezeme zboží, které nabízíme i běžně, rozhodně to nebudeme přehánět. Kromě klášterních produktů, které prodáváme i v našem obchodě, budeme nabízet i občerstvení. Hlavně speciality Klášterní kvas a Klášterní pivo," vysvětlila Marie Mezuláníková, majitelka prodejny Benedictus.

Jako velký výdělek se může zdát i veřejná zakázka na dodání pláštěnek pro poutníky v hodnotě 1 662 tisíc korun. Získala ji brněnská společnost Snip&Co, která stojí například za pořádáním festivalu ohňostrojů Ignis Brunensis.

Vzhledem k tomu, že prodejci reklamních předmětů prodávají nejobyčejnější pláštěnku za desetikorunu, ani z téhle zakázky příliš velký příjem nekyne.

Slavná návštěva Benedikta XIV. tak zřejmě nepřinese žádný mimořádný ekonomický užitek. Zato z pokladen města a Jihomoravského kraje shodně odvede po 10 milionech korun. Brněnské biskupství své náklady nevyčíslilo.

 

Právě se děje

Další zprávy