Pošta nesmí utratit 300 milionů za auta od Charouze

Tomáš Fránek
25. 6. 2010 14:43
Česká pošta zvýhodnila Ford na úkor Fiatu a porušila zákon
Česká pošta. Ilustrační foto.
Česká pošta. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Česká pošta nesmí s definitivní platností koupit za 300 milionů dodávky Ford  od známého podnikatele Antonína Charouze, který v Česku prodává vozy této značky.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž smetl ze stole právě Charouzovy námitky proti zákazu koupit jím nabízené vozy. Podle antimonopolního úřadu Charouzovo odvolání nezměnilo nic na tom, že pošta při výběru aut porušila zákon a výběrové řízení je zrušené. Pošta musí auta vybrat znovu.

Zbytečné tvrdé podmínky

Za zásadní porušení zákona označil antimonopolní úřad to, že se mohly měnit požadavky na technické parametry dodaných aut, pošta by tak mohla dostat jiné vozy než napsala do podmínek tendru.

"Toto ustanovení je zásadním porušením zákona o veřejných zakázkách a mohlo podstatným způsobem ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl předseda úřadu Petr Rafaj.

Pošta navíc chtěla po uchazečích zbytečně tvrdé reference, že mají s podobnými obchody zkušenosti z minulosti.

Na zakázku si stěžoval Fiat.

Právní klička proti Fiatu

Ten byl z tendru vyškrtnut kvůli právní kličce a zakázku tak již podruhé za sebou získal podnikatel Antonín Charouz, největší dealer fordů v zemi. Vedení Fiatu tvrdí, že Česká pošta je opětovně poškodila a celé výběrové řízení ovlivnila ve prospěch Fordu.

Za uplynulé čtyři měsíce je to další sporný tendr České pošty. Ta v prosinci loňského roku kvůli pochybnostem sama zrušila tendr na úklidové práce za více než půl miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy