Pojišťovny dál počítají miliardové škody z povodní

ČTK ČTK
10. 6. 2013 16:56
Pojišťovny mají nahlášeno přes 20 tisíc povodňových škod v objemu miliard korun
Děčín pod vodou
Děčín pod vodou | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pojišťovny mají nahlášeno přes 20 tisíc povodňových škod v objemu několika miliard korun. Pojistné události nahlášené klienty dále přibývají, nyní především z Ústeckého kraje.

Lidé již začali hlásit i škody po nedělních bleskových povodních. Pojišťovny řadu menších škod vyřešily, lidem vyplatily desítky milionů Kč. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

Česká pojišťovna měla v pondělí k druhé hodině odpolední nahlášených celkem 11 200 škod za celkem 765 milionů korun. Nejpostiženějším regionem jsou stále střední Čechy. Nejvíce škod je z okresů Praha-západ, následuje Mělník a Benešov. V počtu škod jsou stále druhé v pořadí jižní Čechy. Okresem, kde jsou na tom zatím nejhůře, jsou České Budějovice, pak Tábor a Písek. Na třetí místo se s počtem škod dostaly severní Čechy.

Kooperativa eviduje přes 3000 škod za více než 800 milionů Kč. "O víkendu radikálně narostly škody, které klienti nahlásili v Ústeckém kraji. Nicméně čekáme, že tam s opadající vodou nahlášené škody ještě porostou. Oproti tomu v Jihočeském, Královéhradeckém a Plzeňském kraji se daří postupně škody prohlížet. V těchto třech krajích je již 80 procent nahlášených škod prohlédnuto," uvedl ředitel Centra likvidace pojistných událostí v Kooperativě Miroslav Novák. Plnění pojišťovna odeslali již 500 klientům, celkem jim vyplatila přes 15 milionů Kč.

Allianz má k dnešnímu poledni nahlášených více než než 1600 škod za téměř 400 milionů korun. Mezi mobilní techniky možná povolá i posily ze zahraničí. Nedělní bouřky a přívalové deště způsobily nové pojistné události i v objektech, které byly v minulém týdnu již jednou vyplaveny. Allianz bude podle mluvčího Václava Bálka tyto pojistné události likvidovat jako samostatné případy. "Přestože nelze zaplatit jednu škodu dvakrát, pokud současná záplava původní škody zvětšila, například poškodila již opravené části nemovitosti nebo zničila předměty, které si klienti museli nutně pořídit nově, klienti mohou tuto škodu znovu nahlásit," dodal.

Povodňový učet klientů Generali překročil 1400 škod za 183 milionů korun. Likvidátoři pojišťovny vyřešili 30 procent nahlášených škod. V Jihočeském kraji, kde jsou především škody na rodinných domech a domácnostech, je jich uzavřených až polovina. Pořád platí, že početně dominují především drobné škody. Velké budou postupně přibývat. "Vše tak nasvědčuje tomu, že konečný účet povodní bude vyšší, než se původně předpokládalo. Velká voda by klientům Generali mohla způsobit až 4000 škod za 400 milionů korun," odhadl mluvčí Generali Jiří Cívka.

Odhad ČSOB Pojišťovny je nyní 3500 škod v souhrnném objemu přes 200 milionů korun. Objemově největší škody jsou hlášeny z Prahy a středních Čech. Důvodem je, že zde byly ve větší míře než jinde zasaženy i podnikatelské subjekty, vysvětil mluvčí pojišťovny Petr Milata.

Uniqa registruje na 520 škod v hodnotě blížící se 150 milionům korun. Pátek minulý týden a dnešní dopoledne byly z pohledu hodnoty nahlášených škod zatím nejzávažnější dny, upozornila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Během dnešního dne už byly hlášeny jak škody z povodně původní, tak už i z té menší bleskové o víkendu, včetně škod z krupobití. "Celkem stále odhadujeme počet povodňových škod na nějakou tisícovku kusů za celkových 350 až 400 milionů korun," poznamenala.

Foto: Labe padá z deseti metrů, Ústí odstraňuje škody

 

Právě se děje

Další zprávy