Západ může závidět, východ Evropy poroste rychleji

Jitka Gráfová
9. 7. 2011 12:30
Ekonomika postkomunistické Evropy se lepší, růst však bude pomalejší než před krizí
Hospodářský růst EU - 1, čtvrtletí 2011
Hospodářský růst EU - 1, čtvrtletí 2011 | Foto: Radim Klekner

Vídeň - Ve všech zemích střední, východní a jihovýchodní Evropy letos dojde k ekonomickému oživení. To však bude slabší než před krizí.

Dobře se bude dařit i těm opozdilcům, jejichž HDP v roce 2010 stagnovalo nebo se dokonce propadalo.

Vyplývá to z analýzy Recovery: Limp and Battered, kterou zpracoval Vídeňský institut pro mezinárodní ekonomická studia (WIIW).

Podle WIIW poroste celý region rychleji než EU 15, stejně tak bude pokračovat předkrizový trend dohánění "staré" Evropy.

"Cesta k prosperitě však bude pomalejší než před rokem 2007 a menší než 5 %," uvedl vědecký pracovník českého původu Peter Havlik, který se na analýze podílel.

Situace se zlepší i v Pobaltí

Celkově by ekonomika regionu měla růst o 3,1 % v letošním roce, o 3,7 % v roce 2012 a o 3,8 procent o rok později.

Nejrychleji se bude zvyšovat HDP Slovenska, Polska a Baltských zemí, jejíchž trhy přitom v posledních dvou letech značně utrpěly. V roce 2009 zaznamenaly více než desetiprocentní propad , Lotyšsku musel Mezinárodní měnový fond poskytnout finanční injekci.

Nejrychleji se ze tří států Pobaltí vzpamatovalo Estonsko, Lotyšsko a Litva se naopak dodnes perou s dvojcifernou nezaměstnaností, vysokou inflací a deficitem zahraničního obchodu.

Bez exportu HDP neporoste

Ještě vyšší nárůst by měly ovšem zaznamenat ekonomiky zemí, které do EU teprve kandidují. V případě Turecka se očekává meziroční růst HDP o 6 %.

Makedonie a Černá Hora, které představují ekonomické tahouny Balkánu, očekávají zlepšení HDP o 2 %. To je stále více, než růst o 1,9 %, který by měla vykázat celá Evropská unie.

Hlavním motorem všech uvedených ekonomik má být export, ten je klíčový především pro Česko, Maďarsko a Rumunsko. Důležitý tedy bude také vývoj v zemích Eurozóny, které ve většině případů představují hlavního zákazníka střední a východní Evropy.

Kromě toho příští rok oživí spotřeba domácností a kapitálové investice.

Havlik ale varuje před pokračujícím zadlužováním, ať už na úrovni domácností, podniků nebo vlády, které může celé oživení zbrzdit.

K podobným závěrům jako vídeňští ekonomé dochází také CEEMEA Business Group. Podle té dojde letos v regionu k růstu, který však bude pomalý a strnulý.

Nejlépe se v regionu bude dařit Polsku, Turecku a Rusku. Odhadovaná tempa růstu odpovídají analýze Recovery: Limp and Battered.

 

Právě se děje

Další zprávy