Peníze investorů se vrací, Honeywell v ČR dál expanduje

Tomáš Fránek
13. 12. 2009 22:45
Investoři se znovu ptají na Česko, jejich zájem se vrací
Stavba dálnice D1 u Hulína
Stavba dálnice D1 u Hulína | Foto: Karel Toman

Brno - Americký koncern Honeywell chce investovat do rozšíření továrny na výrobu dílů pro letecké motory, kterou má v Hlubočkách u Olomouce.

I to je jeden z důkazů, že se Česko znovu stává místem zajímavým pro investory. Kvůli krizi totiž příchod nových firem do Česka od začátku roku téměř zamrzl, k oživení dochází až nyní.

Už se podepisují smlouvy

"Je to viditelné tak poslední dva měsíce. Investoři znovu obnovili svoji aktivitu, ptají se na možnosti. Už jsme také uzavřeli dva projekty a dohodli se na příchodu firem," řekla Aktuálně.cz mluvčí agentury CzechInvest Lucie Kocourková.

Kvůli dohodě s investory ale zatím CzechInvest nemůže sdělit jména dalších firem, které se pro Česko rozhodly.

Jednou z největších letos dokončených investic v Česku zatím je nový dřevozpracující závod v Čáslavi, který holding Less vybudoval za 1,8 miliardy korun.

Kocourková potvrdila, že roste zájem firem rozšiřovat svoje továrny v Česku.

To je právě případ společnosti Honeywell. V závodě Aerospace v Hlubočkách postaví novou výrobní halu na výrobu a opravu plechových a žárových dílu leteckých turbinových motorů. "Díly dodává pro většinu motorů a energetických jednotek společnosti Honeywell," uvedla firma v oznámení úřadům. Zvýše se i počet zaměstnanců, jejich celkový počet by měl v továrně vyšší než tisíc lidí.

Honeywell loni v Česku zvýšil zisk po zdanění o 23 procent na více než 223 milionů korun. Kromě společnosti Honeywell působí v Česku v rámci skupiny Honeywell čtyři další společnosti: Honeywell Aerospace Olomouc se sídlem v Hlubočkách, Honeywell Controls se sídlem v Brně, HoneywellAerospace a Honeywell International se sídlem v Praze.

Minulý rok bylo lépe

Podle výroční zprávy zveřejněné v září firma v loňském roce zaměstnávala firma 1480 lidí. "V roce 2009 je plánován další zhruba desetiprocentní nárůst pracovníků s pokračujícími změnami jejich struktury ve prospěch těch nejkvalifikovanějších," uvádí zpráva.

I přes oživení zájmu investorů v posledních týdnech objem investic do České republiky letos zřejmě podle agentury CzechInvest nedosáhne ani poloviny loňského výsledku. Podle CzechInvestu už v pololetí klesly investice asi na pět miliard korun.

V roce 2006 CzechInvest asistoval u investičních projektů za 114 miliard korun. "Řekla bych, že se na tu úroveň v dohledné době nevrátíme," uvedla už dříve šéfka CzechInvestu Alexandra Rudyšarová. "Myslím, že před sebou máme možná i deset let. Ekonomika sice poroste pomalu, ale jistě," řekla.

Investice firem přitom například v Ostravě zabránily výrazně vyšším dopadům krize. Zatímco během krize nezaměstnanost vzrostla v Ostravě o 3,5 procentního bodu, přímo v průmyslové zóně v Hrušově pracovních míst přibylo.

Největší ostravský průmyslový park nabízí 5300 míst, působí v něm přes 40 firem. Pro srovnání - největší firma v regionu ArcelorMittal Ostrava zaměstnává 5900 lidí.


 

Právě se děje

Další zprávy