Panasonic propustí 35 000 lidí. Továrnu má i u nás

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
28. 4. 2011 12:46
Firma se potýká se snížením své konkurenceschopnosti
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Tokio - Ačkoli se japonský výrobce spotřební elektroniky Panasonic v uplynulém finančním roce vrátil k čistému zisku, hodlá propouštěn.

Firma oznámila, že do března 2013 však hodlá zrušit 35 000 pracovních míst, což odpovídá téměř deseti procentům jeho celkové pracovní síly.

Panasonic zaměstnává po celém světě zhruba 385 000 lidí. Jednu ze svých továren má i v průmyslové zóně Borská pole v Plzni.

Propouštění je nutné kvůli snižování nákladů

Firma chce snížením počtu zaměstnanců zredukovat náklady a posílit svou konkurenceschopnost.

Společnost ve finančním roce končícím v březnu hospodařila s čistým ziskem 74 miliard jenů (zhruba 15 miliard Kč) po předchozí ztrátě 103,5 miliardy jenů.

Provozní zisk stoupl o 60 procent na 305,3 miliardy jenů. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 297 miliard jenů. Tržby se zvýšily o 17 procent na 8,69 bilionu jenů.

Po nadějných výsledcích z loňska si ovšem letos firma netroufá vydat odhad letošních výsledků, a to zejména kvůli zemětřesení a tsunami v březnu v Japonsku. Tato přírodní katastrofa donutila také Panasonic omezit výrobu. Navíc tato událost snížila spotřebitelské výdaje a tudíž odbyt.

 

Právě se děje

Další zprávy