IT firmy hledají zkušené experty, nabízí jim 41 tisíc

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 4. 2011 10:37
Uchazeči o práci žádají mnohem nižší plat než IT firmy v průměru nabízí.
Nabídek z  IT sféry je dost, nejžádanější jsou ale zkušení experti. Ilustrační foto
Nabídek z IT sféry je dost, nejžádanější jsou ale zkušení experti. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Největší šanci sehnat práci v oboru informačních technologií mají momentálně programátoři, kteří ovládají více programovacích jazyků. Ze svých statistik to vyčetli odborníci ze společnosti LMC, která provozuje mimo jiné pracovní portály Jobs.cz a Práce.cz.

Sektor IT patří tradičně k nejlépe placeným. Průměrná odměna, kterou firmy v současnosti odborníkům nabízí, přesahuje 41 tisíc korun. Uchazeče o práci ale dopady ekonomické krize stáhly nohama na zem a požadují obvykle plat mnohem nižší - v průměru 27 300 korun.

"Tři z deseti nejžádanějších oborů na českém trhu práce se řadí do IT segmentu. Jde o oblasti vývoj aplikací a systémů, konzultace, analýzy a projektové řízení a do třetice o správu systémů a HW. Souhrnná poptávka po pracovnících z IT segmentu tvoří 15 procent námi sledované celkové poptávky po práci," uvedl Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC.

Firmy nejčastěji stojí o specialisty v oboru - největší poptávka je právě po programátorech, po IT konzultantech a analyticích.

"Mezi jednotlivými skupinami zaměstnání jsou však v platech IT odborníků poměrně velké rozdíly. Například průměrná mzda projektantů a analytiků je podstatně vyšší než třeba u IT odborníků, jenž se podílejí především na obsluze informačních technologií a systémů tedy u operátorů a obsluhy výpočetní techniky," dodal Mysliveček.

Největší poptávka po IT odbornících je ve velkých městech - zejména v Praze a Brně.


 

Právě se děje

Další zprávy