Oživení po česku: Práce nebude, firmy se drží při zemi

Tomáš Fránek
26. 1. 2010 14:10
Sklárny v Česku propouštěly tisíce lidí, do práce se ale vrací po desítkách
Foto: Jan Langer

Brno - Rok poté, co z několika zkrachovalých českých skláren odešly tisíce zaměstnanců, se ukazuje, jak těžký bude návrat k lepším časům. Ani zlepšení situace v tradičním odvětví jim totiž práci nevrací.

Místo tisíců sklářů se teď k tavícím pecím a do dalších provozů vrací nejvýše stovky lidí. Sklárny jsou modelový příklad. Potvrzují, že snížit nezaměstnanost v postižených regionech bude mimořádně obtížné.

Zatímco před krachem skláren ve Světlé nad Sázavou pracovalo ve firmě 1200 lidí, v nedávno obnovené výrobě našlo práci 250 zaměstnanců. A najít v okolí práci je stále těžší - na jedno volné místo tam na přelomu roku připadalo 124 uchazečů.

Bylo jich 1300, teď 250

Jiná sklárna, Crystalex CZ v Novém Boru, nyní zaměstnala 250 lidí. Před rokem ve zkrachovalém Crystalexu pracovalo 1300 sklářů. Bez práce jich zůstává asi 700. Zaměstnanost díky tomu na Novoborsku klesla o půl procentního bodu na 16,2 procenta. Podle úřadu práce je však v regionu stále bez práce kolem 1780 lidí.

"Firmy se drží při zemi, nechtějí brát ve velkém zpět zaměstnance, které propustily, nemají jistotu do dalších měsíců," řekl ekonom Karel Vavro z poradenské společnosti Kredit.

A i když sklárny neskosila jenom krize, ale také dluhy z minulosti, jsou podle Vavra určitě ukazatelem toho, jak se bude vyvíjet pracovní trh. "Firmy se prostě snaží jet s co nejmenším počtem zaměstnanců a čekají, jestli se situace bude zlepšovat trvale. To ale nebude hned. A v podobné situaci jako sklárny jsou textilky. Opatrní budou také dodavatelé dílů pro auta," dodal.

Na oživení výroby ve sklárnách, i když jen s výrazně nižším počtem zaměstnanců, čekají především zástupci měst. Pro ně jsou i stovky míst dobré.

"Konečně je tu naděje, že se situace ve městě začne zlepšovat," řekl agentuře ČTK starosta Jindřich Mareš. Vysoká nezaměstnanost se totiž promítla i do tržeb obchodů, restaurace zely prázdnotou. "Věříme, že to pomůže i městskému rozpočtu, loni nám zastavení sklárny a další dopady hospodářské krize zkrátily městský rozpočet o 40 milionů korun," dodal Mareš.

Skláři nejsou jediní, které krize připravila hromadně o práci.

Také textilní a oděvní továrny propustily za uplynulý rok v průměru 22,2 procenta svých zaměstnanců a propouštění nekončí. Problémy letos čekají i automobilky a jejich dodavatelé. Zbavit se letos více jak dvou tisíc lidí plánuje také například automobilka Škoda Auto, její představitelé říkají, že firmy letos čekají těžké měsíce.

Trh zapadaný sněhem

Kvůli krizi  klesla také nabídka zaměstnání na pracovních portálech, výrazné zlepšení v nejbližších měsících nelze čekat. Například na největším pracovním portálu Práce.cz je nyní přes 20 tisíc nabídek, což je o 27 procent méně než před rokem. "Pracovní trh je zatím jako předpověď počasí: trochu zamrzlý a zapadlý sněhem. A chvíli takto ještě vydrží," uvedla ředitelka společnosti Recruit.cz Markéta Švedová.

O tom, že o práci přijdou i další lidé, jsou přesvědčeni odboráři i zástupci podniků. "Říká se, že hospodářská krize končí. My o tom nejsme přesvědčení, zakázková náplň tomu neodpovídá," uvedl šéf odborů Milan Štěch.

Stav ekonomiky je líčen lépe, než jaký je ve skutečnosti, je přesvědčen také viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. "V našem průzkumu 70 procent firem říká, že zakázky stagnují, nebo půjdou ještě dolů," dodal.

Experti navíc předpovídají, že letos v Česku zkrachuje na dva tisíce firem. A to by bylo až o padesát procent víc než v roce 2009.

Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík proto uvedl, že v letošním roce se očekává celoroční průměrná míra nezaměstnanosti deset procent. Nejhorší situace bude v létě. "Očekáváme, že bude až jedenáct procent," řekl Mertlík.

 

Právě se děje

Další zprávy