Krize nekončí. Ze Škody odejde přes dva tisíce lidí

Tomáš Fránek
22. 1. 2010 14:30
Firma plánuje, že už nebude zaměstnávat téměř žádné agenturní pracovníky
Mezi pozvanými hosty nechyběl středočeský hejtman David Rath (25.zprava)
Mezi pozvanými hosty nechyběl středočeský hejtman David Rath (25.zprava) | Foto: Ludvík Hradilek

Brno -  Největší tuzemská firmy, Škoda Auto, se chce letos zbavit více než dvou tisíc zaměstnanců, podle vedení firmy totiž krize není ještě u konce.

Automobilka zatím konkrétní plány výroby aut na letošní rok tají, podle zdroje z firmy ale plán počítá s tím, že místo necelých 25 tisíc zaměstnanců bude mít společnost na konci roku asi 22,5 tisíce. "Z firmy by měli odejít především agenturní zaměstnanci," uvedl zdroj obeznámený s jednáním vedení firmy, kde čísla byla představena.

Hlídáme každou korunu

Plány firmy potvrzují i odboráři a v jejich časopise Škodovácký odborář také Klaus Dierkes, člen představenstva firmy odpovědný za personalistiku.

"Pokud si někdo myslí, že problémy a krize jsou s koncem roku 2009 za námi, tak se velice mýlí. Budeme hlídat každou korunu, nemáme šanci vydávat někde jakékoliv peníze navíc, budeme navíc muset zvládnout i další věci, jako jsou přesuny zaměstnanců," uvedl před zaměstnanci Dierkes.

Podle něj ke konci roku 2009 pracovalo ve firmě Škoda Auto 24 793 zaměstnanců, plánem na rok 2010 je redukovat personál na 22 353 lidí. „Jak to tak vypadá, prakticky nebudeme moci mít skoro žádný agenturní personál," uvedl Dierkes.

To, že Škoda Auto plánuje letos snižovat počty zaměstnanců, potvrzuje předpovědi expertů, kteří počítají v Česku se stále rostoucí nezaměstnaností. Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík tak například uvedl, že v letošním roce se očekává celoroční průměrná míra nezaměstnanosti deset procent. Nejhorší situace bude v létě. "Očekáváme, že tehdy se míra nezaměstnanosti přiblíží 11 procentům," řekl Mertlík.

Za celý letošní rok se nedá předpokládat zlepšení situace na pracovním trhu, uvedl také Svaz průmyslu a dopravy. Jeho odhady se opírají o dotazníkové šetření, podle něhož jen o něco více než třetina tuzemských firem očekává letos nárůst počtu svých pracovníků, a to povětšinou jen mírný. Ovšem více něž dvě pětiny firem předpokládají letos další snižování počtu pracovníků.

Firmy budou propouštět

"Letos se pracovní trh nestabilizuje. Podstatné jsou výrazné regionální rozdíly v míře nezaměstnanosti i mezi jednotlivými odvětvími i firmami v těchto odvětvích," řekl generální ředitel svazu Zdeněk Liška.

Škoda Auto loni zvýšila celkový prodej zejména díky Číně a západoevropským trhům. V Česku odbyt klesl o 2,6 procenta na 56.504 vozů. V celém světě automobilka prodala 684 226 vozů, o 1,4 procenta více než v roce 2008. 

Letošní rok bude podle člena představenstva odpovědného za prodej Reinharda Flegera náročný. Konkrétní plán prodeje ale zatím Škoda nezveřejnila. "Naději na pozitivní vývoj vkládáme do nedávno představených a dále v novém roce připravovaných modelů a do expanze na další rozvíjející se trhy," řekl Fleger.

To, že letos čeká automobilku těžký rok, je viditelné i ze stanovisek odborů, které čeká kolektivní vyjednávání s vedením firmy. „Využijeme všechny znalosti a zkušenosti, abychom dosáhli co nejlepšího výsledku. Je třeba mít ale na paměti, že rok 2010 bude hospodářsky špatný," uvedl šéf odborů Jaroslav Povšík.

 

 

Právě se děje

Další zprávy