Odbory a firmy odmítají Fischerův lék na krizi

Petr Holub
21. 1. 2010 6:40
Na schůzce tripartity nechtějí o vládním návrhu vůbec jednat.
Předseda vlády Jan Fischer.
Předseda vlády Jan Fischer. | Foto: Reuters

Praha - Zatím jen v neoficiálních rozhovorech dávají představitelé největších podnikatelských a zaměstnaneckých svazů najevo své rozladění nad materiálem, kterým jim minulý pátek pod názvem „Východiska z krize" poslal premiér Jan Fischer.

„Musí se úplně změnit metodika návrhu. Není možné, aby byla protikrizová strategie jen souhrnem návrhů jednotlivých ministerstev," řekl Aktuálně.cz jeden ze zástupců Svazu průmyslu.

Stejně to vidí odboráři: „O vládním materiálu nemá smysl jednat. Za základ debaty navrhneme materiál, který schválila v prosinci tripartita," prohlásil významný člen odborové centrály ČMKOS.

Tripartita v prosinci poslala vládě seznam svých jednadvaceti požadavků. Obsahoval doporučení snížit státní výdaje a tím i rozpočtový schodek, vládní podporu úvěrů pro firmy a veřejné dotace na záchranu pracovních míst po vzoru německé kurzarbeit.

Vládní materiál navrhl snížit rozpočtový schodek o 150 miliard během tří let, neupřesnil však v jakých položkách. Žádost o podporu úvěrů a záchranu pracovních míst však Fischerovi experti ignorovali.

Bližší informace k rostoucímu napětí mezi vládou a zbytkem tripartity odmítají účastníci komentovat.

„Před jednáním tripartity nebudeme svá stanoviska zveřejňovat," reagoval předseda ČMKOS Milan Štěch.

Stejně odpovídá mluvčí Svazu průmyslu Milan Mostýn, jeho kolegyně z úřady vlády Jana Chloubová či Jakub Haas z ministerstva financí.   

 

Právě se děje

Další zprávy