Vláda dál tutlá smír s Nomurou. Kvůli ČSOB

Adam Junek
26. 4. 2007 19:45
Hrozící arbitráž podle Topolánka brzdí zveřejnění smlouvy

Praha - Smlouva s Nomurou musí ještě zůstat tajná, tvrdil ve čtvrtek premiér Mirek Topolánek při interpelacích v Poslanecké sněmovně. A to přesto, že vláda slibovala, že do konce dubna veřejnost smlouvu, jíž Česká republika ukončila mnohamiliardové spory s japonskou bankou, uvidí.

"Vzhledem k potenciální hrozící arbitráži s ČSOB, která je potvrzena i regulátorem, tedy centrální bankou, ministerstvo financí, a to je informace, kterou jsem si zjistil, přehodnocuje proces odtajnění smlouvy," uvedl Topolánek.

Foto: Aktuálně.cz

"Ministerstvo financí nemá co přehodnocovat," reagoval na jeho slova poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek, který premiéra interpeloval. Rozhodnutí nezveřejnit tuto smlouvu je podle něj protizákonné.

Výmluvy neplatí

Jde totiž o to, že ve smírčí smlouvě je klauzule, že arbitr rozhodne o odškodnění Nomury. Česká republika tak za nedostatečné ochránění investic Japonců ve zkrachovalé Investiční a Poštovní bance vyplatí od nuly do sedmi miliard korun.

Dohodu s Nomurou připravoval bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý
Dohodu s Nomurou připravoval bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek

A tím pádem jde o smlouvu s rozpočtovým dopadem a musí být tedy ze zákona veřejná. Neplatí ani "výmluva" o obchodním tajemství.

"Ministerstvo by nadále rádo zveřejnilo smlouvu, ale skutečně je zde hrozba arbitráže ze strany ČSOB. Situaci analyzujeme a pokusíme se zveřejnit na přelomu měsíce alespoň část o ekonomické podstatě smlouvy," sdělil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Možnost arbitráže potvrdil i mluvčí ČSOB Milan Tománek. Podle něj ale nemá na zveřejnění smlouvy vliv.

Foto: Aktuálně.cz

Jiný případ

"Spor se týká takzvaných pohledávek s právní vadou a nikterak se netýká narovnání státu s Nomurou," řekl deníku Aktuálně.cz.

U pohledávek s právní vadou jde o vlekoucí se spor mezi českou největší bankou podle aktiv a Českou konsolidační agenturou. Týká se aktiv, které po převzetí IPB vyvedla ČSOB do ČKA.

Ta se je posléze pokusila bance vrátit s tím, že byly nevymahatelné pochybením ČSOB při jejich správě. To ČSOB odmítá a vede se státem několik sporů.

Tři rozsudky již padly a v nejbližší době se čeká rozhodnutí poslední. Pak je možné, že se ČSOB obrátí i na mezinárodní arbitráž.

Inkriminované pohledávky jsou oceněné na zhruba osm miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy