Operátoři utržili méně, ačkoliv byly zprávy dražší

Tereza Holanová Tereza Holanová
2. 11. 2012 15:39
Tržby za volání přes mobil i pevnou linku loni klesaly. Více peněz operátoři vybrali jen za MMS
Foto: Thinkstock

Praha - Počet SIM karet se loni v Česku zvýšil a celkem jich na tuzemském trhu bylo 13,5 milionu.

Za telefonování, psaní textových zpráv a další služby ovšem lidé utratili méně peněz, ačkoliv jednotlivé služby zdražovaly. Stejně tak se zákazníci uskromnili při využívání pevných linek.

Vyplývá to z analýzy vývoje na českém trhu elektronických komunikací v roce 2011. Tu v pátek vydal Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Zdražily SMS i MMS

Počet SIM karet ve srovnání s rokem 2010 narostl o 2,9 procenta. Stále méně zákazníků ovšem využívalo aktivní předplacené karty - v průměru je měly tři osoby z pěti.

Celkové tržby v oblasti telekomunikací činily 118,6 miliardy korun, tedy o 6,4 procenta méně než v roce 2010. S největším propadem se museli vyrovnat mobilní operátoři, kterým se tržby za jejich služby snížily o 6,7 procenta na 69,5 miliardy korun.

Za hlasové služby utržila trojice operátorů 39,7 miliardy korun, za odeslané SMS pak 8,3 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že se v minulém roce odeslalo zhruba 7,1 miliardy zpráv, činila průměrná cena textovky 1,16 koruny. Meziročně tedy SMS zdražily o 11 haléřů.

Zlepšení zaznamenaly tržby za odeslané MMS, které vzrostly o 4,1 procenta na 243 milionů korun bez DPH. "Nárůst tržeb neodpovídá nárůstu počtu MMS," píše ale ČTÚ s tím, že průměrná obrazová zpráva tak rovněž stála více.

Pevných linek přibývá jen ve firmách

Tržby za volání prostřednictvím pevné linky se v roce 2011 snížily o 16,3 procenta na 2,91 miliardy korun.

Pevných telefonních linek bylo v Česku 2,27 milionu, což je meziročně o 3,9 procenta méně. Z toho domácnosti vlastnily 1,2 účastnických stanic (tedy o 6,4 procenta méně), zbytek připadal na právnické osoby. U těch se počet telefonů naopak zvýšil, byť jen o 0,9 procenta.

Investice do sítí a služeb elektronických komunikací klesaly, a to o 3,9 procenta. Loni do nich tedy tuzemské firmy vložily 14,44 miliardy korun.

Pokles ekonomické aktivity vedl stejně jako v roce 2010 k propouštění. Podle dat ČTÚ loni ztratilo v tomto odvětví práci přes 450 lidí. Celkem tak obor elektronických komunikací zaměstnával 20,4 tisíce osob.


 

Právě se děje

Další zprávy