Operátoři Čechům prodali už 30 milionů SIM karet

Miroslav Čepický
3. 9. 2007 12:05
Mobilní éra přinesla každému tři karty
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Za zhruba jedenáct let, kdy mobilní telefony fungují se SIM kartami, jich už zákazníci spotřebovali 30 milionů kusů. To přesahuje dvojnásobek aktivních karet na trhu.

Klienti nyní těchto srdcí mobilů používají 12,56 milionu. Zbytek karet leží nejspíš někde v šuplíku nebo v koši.

Údaje o vydaných SIM kartách získala redakce Aktuálně.cz od tří hlavních mobilních operátorů na trhu.

Ti začali SIM karty do mobilů dávat až v roce 1996. Z prvních přenosných telefonů, které v Česku začaly komerčně fungovat v roce 1991, se volalo bez nich. Číslo bylo pevně přiděleno k přístroji, nikoli tedy ke kartě.

SIM karty do telefonů začali operátoři dávat ještě pod původními jmény - Oskar, Paegas a Eurotel. Dnes už nesou nová loga. Zpočátku sloužily karty hlavně pro volání. Postupem času ale stále více karet zamířilo také do datových a jiných zařízení.

Miliony nových karet zákazníci v minulých letech potřebovali z různých příčin. Nebylo to vždy jen proto, že si stále více lidí pořizovalo svůj první mobilní telefon. Někteří kartu ztratili nebo jim byla odcizena. Jiní přešli ke konkurenci. Důvodů by se dalo najít více.

Zejména v posledních letech se operátorům také daří rozjíždět nový byznys, který spotřebu SIM karet zvyšuje. Operátoři je totiž zákazníkům nabízejí například i do automobilů a jiných zařízení. Karty tak slouží pro sledování vozového parku nebo i pro hlídání starých lidí na dálku. Pronikají do stále nových oblastí.

Operátorům na poměrně zaplněném trhu nové využití SIM karet umožňuje dále zvyšovat počet zákazníků a tím i celkové tržby a zisky rychleji, než kdyby se spoléhali pouze na klasické služby, jako jsou volání či posílání zpráv.

Počet SIM karet vydaných jednotlivými operátory:

Operátor Celkem vydané SIM (milionů) Aktivní SIM (milionů) Služby spustil (rok)
Telefónica O2 15 milionů 4,89 milionu 1991*
T-Mobile 10,5 milionu 5,14 milionu 1996
Vodafone 4,8 milionu 2,53 milionu 2000

* První telefony fungovaly zhruba pět let bez SIM karet.

Zdroj: Mobilní operátoři

Operátoři začínali jen s předčíslími 60x, ta jim ovšem už nestačila, tak nyní nové SIM karty začínají také čísly 72x, 73x, či 77x. Díky tomu už nyní pro operátory počet 30 milionů vydaných SIM karet není problém. Mají v rezervě ještě několik milionů volných čísel, která mohou přidělit na stávající předvolby.

Pokud je vyčerpají, dostanou přidělena další předčíslí.

 

Právě se děje

Další zprávy