Okradli jste nás. Němci poprvé žalují ratingové firmy

Tomáš Fránek
7. 6. 2010 17:40
V Německu padla první žaloba svého druhu, připraveny jsou stovky dalších
Miliardář Warren Buffett.
Miliardář Warren Buffett. | Foto: Reuters

Berlín - V Německu padla historicky první žaloba na ragingové agentury. Jde v ní o to, zda jsou tyto společnosti - pokud vydají nepravdivé hodnocení - zodpovědné za následné ztráty.

Žalobu podala skupina německých investorů, viní tři největší světové ratingové agentury za jejich roli při hodnocení certifikátů pro investory zkrachovalé americké banky Lehman Brothers.

Krach banky poškodil tisíce investorů a na podzim roku 2008 spustil světovou finanční krizi.

Investoři přišli o statisíce

První žaloba míří na agenturu Standard & Poor's, která pozitivně hodnotila certifikáty Lehman Brothers.

Německý investor proto nakoupil certifikáty za 30 tisíc eur. Po krachu banky ale o peníze přišel.

"Žaloby dalších malých investorů na společnosti Moody's a Fitch budou podané v nejbližších týdnech," uvedl právní zástupce  investorů Jens-Peter Gieschen s tím, že už v případě první žaloby je jeho klient ochotný jít se svým sporem až k Evropskému soudu pro lidské práva.

V případě úspěchu první žaloby navíc ratingovým agenturám hrozí jeden velký hromadný spor. "Podáme kolektivní žalobu dalších 400 investorů. Ti mají certifikáty v hodnotě osmi milionů eur," uvedl právní zástupce.

Změňte pravidla

Někteří bývalí analytici americké ratingové agentury Moody's Investors Service už minulý týden před vládním vyšetřovacím výborem v USA vypověděli, že byli nuceni připisovat rizikovým dluhopisům vyšší ratingy, než jaké si tyto cenné papíry zasloužily. Cítili prý tlak ze strany svých nadřízených.

Před výborem vystoupil rovněž miliardář Warren Buffett, který se od ratingových agentur distancoval.

"Sice nikdy neexistovala žádná explicitní direktiva, která by snižovala standardy přidělování ratingových známek, každý nezdařený obchod se ale musel vysvětlovat a také obhájit," vypověděl Eric Kolchinsky, který dříve v Moody's vedl oddělení ratingů pro rizikové obligace CDO. Později za tyto praktiky svého zaměstnavatele udal.

Práci ratingových agentur ostře kritizuje také Evropské komise, která chce změnit pravidla pro hodnocení hospodaření států a firem.

 

Právě se děje

Další zprávy