Obří nákupy českých firem: Energetika, finance a domy

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 10. 2013 11:36
Největší úlovek za první pololetí hlásí Energetický a průmyslový holding
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejvýznamnější letošní transakcí, v níž figurovala česká firma, byl v letošním prvním pololetí nákup Středoslovenské energetiky Energetickým a průmyslovým holdingem za 516 milionů dolarů.

Vyplývá to z průzkumu M&A Barometr, který ve čtvrtek zveřejnila společnost EY (dříve Ernst and Young). Zařadila do něj zveřejněné transakce s výjimkou převzetí menšinových podílů většinovým akcionářem, transakcí na kapitálových trzích, akvizicí licencí, společných podniků, investičních projektů „na zelené louce" a privatizací.

V prvních šesti měsících uskutečnili tuzemští investoři celkem 73 transakcí, což je meziročně o 43 procent více. V sedmnácti případech nakupovali v cizině.

Po započtení 26 transakcí realizovaných v Česku zahraničními investory je tak první polovina roku s 99 realizovanými obchody z hlediska transakční aktivity nejsilnější od hospodářského útlumu v roce 2009.

Roste zájem o české firmy i jejich aktivita

Objem obchodů s uveřejněnou hodnotou však v letošním prvním pololetí meziročně klesl. Dosáhl 1,18 miliardy dolarů oproti 1,52 miliardy dolarů v předchozím roce.

„Roste koupěschopná poptávka po českých firmách, roste počet transakcí, které se podaří úspěšně uzavřít, a roste aktivita českých firem v zahraničí. Protože však nedošlo k prodeji žádné velké firmy, oproti loňskému roku je celková hodnota transakcí nižší," říká Petra Wendelová, partnerka poradenské společnosti EY pro fúze a akvizice.

Do statistiky zatím není započtena akvizice společnosti Net4Gas v objemu 2,05 miliardy dolarů, která do konce pololetí nebyla finálně dokončena.

V případě obchodu skupiny PPF se jedná o část procesu vypořádání majetkových podílů poté, co PPF odešla ze společného podniku s italskou Generali.

Pokud jde o zahraniční investice českých firem, nejčastěji mířily především na sousední země - Slovensko (pět transakcí), Rakousko a Německo (po dvou transakcích). Naopak o české společnosti měly ze zahraniční nejčastěji zájem firmy z USA (šest transakcí) a Německa (pět transakcí).

Nejvíce transakcí se uskutečnilo v odvětví výroby a služeb. K nárůstu došlo v sektoru obchodu a energetiky (v obou případech stoupl počet obchodů meziročně o polovinu) a především v IT. Loni se zde uskutečnila pouze jedna transakce, letos jich už bylo sedm.

Češi jako nositelé inovace

Vůbec největší transakcí s oznámenou hodnotou v regionu střední a jihovýchodní Evropy byla v první polovině roku 2013 koupě turecké Yapi Kredi Sigorta německou Allianz SE za více než 913 milionů dolarů.

Ve střední a jihovýchodní Evropě vzrostl objem obchodů o 20,7 procenta na 659 transakcí. Celkově se jich nejvíce uskutečnilo v Turecku (138), Bulharsku (109) a v Polsku (104). Meziročně pokles realizovaných obchodů klesl ve třech zemích z jedenácti, a to v Řecku, Polsku a Slovinsku.

V rámci střední a východní Evropy provedly české firmy největší počet nákupů v zahraničí. "Například v Maďarsku je Česká republika aktuálně druhým nejvýznamnějším investorem," říká výkonný ředitel oddělení transakčního poradenství české pobočky EY Pavel Kříž.

Tuzemské společnosti mají podle něj tradičně dobrou pověst i na Balkáně. „Český investor je v tomto regionu vnímán jako nositel inovace, kapitálu a západních technologií," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy