Obří Hornbach: Soud už zjistil chyby u tří povolení

Tomáš Fránek
29. 5. 2008 13:05
Obchod stojí a vydělává, úředníci nic nezmohou
Foto: Hornbach

Brno/Olomouc - Výstavbu největšího hobbymarketu v zemi, obchodu společnosti Hornbach, provází celá řada porušení zákona ze strany úředníků.

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek zveřejnil, že pro vady v řízení ruší další dvě rozhodnutí týkající se stavebních povolení na infrastrukturu potřebnou k fungování obchodu. Jde o silnici s parkovištěm a vodovod.

"Rozhodnutí se zrušuje pro vady v řízení," uvedli soudci v zatím stručném zdůvodnění svého verdiktu.

V případě povolování stavby obřího obchodu tak už jde o čtvrtý verdikt soudu, který zjistil chyby v rozhodování úřadů.

Už dvakrát se v případě Hornbachu podařilo olomouckým úředníkům porušit stejné paragrafy zákona v územním rozhodnutí.

Poprvé soud zrušil územní rozhodnutí před třemi roky, nyní to udělal podruhé. Ovšem i když stavba opět přišla o toto důležité povolení, společnosti Hornbach to těžkou hlavu nedělá. Hobby market totiž dávno stojí a prodává.

To, že v Olomouci porušily dvakrát tytéž paragrafy stavebního zákona, potvrdil Jiří Skopal, který obě žaloby podával.

Dvakrát měř... a stejně chyba

Podle zveřejněné rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě byly porušeny procesní práva žalobce (Jiřího Skopala a Hnutí Duha) a základní zásady správního řízení. "To mohlo mít za následek nezákonné rozhodnutí," uvedl ve svém verdiktu senát Krajského soudu vedený soudkyní Monikou Javorovou.

Úřady se totiž nezabývaly předloženým znaleckým posudkem (hodnocení hlukové a rozptylové studie stavby) a dokladem o úředním měření hluku.

Krajská hygienická stanice navíc chtěla po stavebním úřadu Magistrátu města Olomouce doplnění projektové dokumentace pro územní řízení o aktuální sčítání dopravy, aktuální měření hluku z dopravy v dané lokalitě a o novou hlukovou studii.

Stavební úřad to nerespektoval, jeho stanovisko potvrdil i Krajský úřad v Olomouci. "Krajský úřad na tyto požadavky nebral ohled a narychlo (za týden) vydal rozhodnutí," uvedl Skopal.

Stavba se bourat nebude

Krajský úřad už oznámil, že se obrátí na Nejvyšší správní soud, aby celý spor znovu posoudil.

Kraj tvrdí, že postupoval přesně podle zákona a žádné vady ve svém rozhodnutí si není vědom.

Spor nijak nekomentuje ani samotný Hornbach, ten se nevyjádřil ke sporu ani na výzvu soudu.

Ani další úspěchy u soudu už ale nebude mít na fungování Hornbach žádný vliv. Soudy přitom mají k posouzení dalších šest žalob.

"Hornbach už dnes stojí a jen těžko si dokážeme představit, že by měl být někdy odstraněn. Bohužel proto, že jde o typický příklad toho, jak se úřady snažily povolit stavbu i přes upozorňování účastníků řízení na problémy s hlukem," uvedla Dominika Kovaříková z advokátní kanceláře, která žalobu podávala.

Sekyra v akci na Rohanském ostrově
Sekyra v akci na Rohanském ostrově | Foto: Ludvík Hradilek
Obrazem:
Podívejte se, jak vypadá stavební parcela za 1,7 miliardy

Hornbach v Olomouci je svou celkovou plochou 22 000 metrů čtverečních  největší market pro stavbu, dům a zahradu v Česku.

Náklady na stavbu dosáhly výše 550 milionů korun a její součástí byly mimo i přeložky parovodu, výstavba nových křižovatek a komunikační sítě v celé oblasti.

V územním řízení, jehož výsledkem je vydání územního rozhodnutí o umístění stavby, se rozhoduje o tom, zda konkrétní stavba může být na vybraném pozemku umístěna, jestli její provoz nezatíží okolí nad přípustnou míru a nevyvolá příliš mnoho negativních jevů.

 

Právě se děje

Další zprávy