Řetězce porušují práva zaměstnanců. Tresty chybí

Tomáš Fránek
1. 6. 2007 15:20
Celkově řetězce dostaly jen malé pokuty
Foto: Ludvík Hradilek

Výsledky

S pokutou:

  • Ahold - 48 druhů pochybení - celková výše pokuty 10 000,- Kč
  • Plus Discont - 33 druhů pochybení celková výše pokuty 90 000,- Kč
  • Interspar - 19 druhů pochybení celková výše pokuty 50 000,- Kč
  • Kaufland - 10 druhů pochybení celková výše pokuty 150 000,- Kč
  • Penny Market 5 druhů pochybení - celková výše pokuty 50 000,- Kč


Bez pokuty:

  • Delvita - 23 druhů pochybení
  • Billa - 17 druhů pochybení
  • Baumax - 11 druhů pochybení
  • Tesco - 7 druhů pochybení
  • Lidl - 6 druhů pochybení
  • Hornbach - 6 druhů pochybení
  • Makro - 2 druhy pochybení

Brno - Inspektoři práce loni v obchodních řetězcích odhalili téměř dvě stovky porušení předpisů vztahujících se k zaměstnávání lidí. Udělili za ně ale jen drobné pokuty. Ty v souhrnné výši dosáhly desítek tisíc korun.

Nejvíc na pokutách zaplatil Kaufland. Nejčastěji předpisy ovšem podle výsledků inspekcí porušil Albert.

Zjistili to právníci programu Garde Ekologického právního servisu, který si od Státního úřadu inspekce práce vyžádal informace o výsledcích kontrol za celý loňský rok.

Inspektoráty práce v roce 2006 uskutečnily ve třinácti obchodních řetězcích celkem 106 kontrol, při kterých zjistily 187 druhů pochybení.

Přesčasy, bezpečnost, odpočinek

Nejčastěji inspekce práce odhalila porušování předpisů v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví zaměstnanců při práci, nedodržování stanovených přestávek mezi směnami, nepřetržitého odpočinku v týdnu, nadměrné nařizování přesčasů a nesrovnalosti v jejich proplácení, nesrovnalosti ve vedení evidence docházky a rozvržení pracovní doby zaměstnanců.

ČTĚTE VÍCE:

Nejvíce pochybení bylo zjištěno u obchodů Albert, nejvyšší souhrnou pokutu dostal Kaufland, a to 150 tisíc korun.

"Za četná porušení pracovněprávních předpisů však inspekce práce uložila Albertu pokuty, které v souhrnné výši za celý rok dosáhly pouhých 10 tisíc korun," uvedla Jana Koukalová z programu Garde Ekologického právního servisu.

Bez pokuty i přesto, že inspektoři v nich našli porušení pravidel ve vztahu k zaměstnancům, vyvázly společnosti Delvita, Billa, Baumax, Tesco, Lidl, Hornbach a Makro.

Většina udělených pokut není zatím pravomocná, firmy se proti nim odvolaly.

Pokuty jsou nedostatečné

Na ukládání velmi nízkých nebo dokonce žádných pokut za porušování pracovněprávních předpisů obchodním řetězcům upozornili zástupci Ekologického právního servisu už v loňském roce.

I podle loni zveřejněných informací souhrnné pokuty v řetězcích dosáhly desítek tisíc korun.

"Ze zprávy Státního úřadu inspekce práce je zřejmé, že porušování pracovněprávních předpisů v hypermarketech ojedinělé není. Inspekce práce má v takových případech možnost uložit pokutu až do výše dvou miliónů korun," uvedla Jana Koukalová.

Podle ní takový postup inspekce není v pořádku. "Pokud obchodním řetězcům se silným tržním postavením ukládá za nedodržování právních předpisů pokuty v řádu desetitisíců korun za rok, v mnoha případech dokonce pokuty žádné, nelze to považovat za efektivní vymáhání práv zaměstnanců," dodala.

Obchodní řetězce patří mezi největší zaměstnavatele v zemi, mají desetitisíce pracovníků. Ahold má čtrnáct a půl tisíc pracovníků, Tesco zaměstnává asi třináct tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy