Kaufland v Olomouci stojí díky chybnému rozhodnutí

Tomáš Fránek
12. 5. 2008 13:15
Úředníci krajského úřadu udělali chybu
Foto: Ludvík Hradilek

Olomouc - Obří distribuční centrum Kaufland v Olomouci je další velkou stavbou v Česku, při jejímž povolování úřady nepostupovaly v souladu se zákonem.

Nejvyšší správní soud totiž zjistil chyby v rozhodnutí Krajského úřadu v Olomouci, který stavbu centra zásobujícího obchody Kauflandu na Moravě povoloval.

Soud tak vyhověl stížnosti jednoho z obyvatel Olomouce, který se jako vlastník nemovitostí v blízkosti centra snažil, aby úřady dostatečně posoudily možnosti výrazného zvýšení dopravy, a tím i hluku a zhoršení životního prostředí v okolí stavby centra.

Co udělá doprava?

Podle studií totiž měla doprava narůst o stovky nákladních i osobních aut denně. Úřady ale obyvateli odepřely postavení účastníka správního řízení, takže se povolovacích procesů nemohl zúčastnit.

Podle úředníků z olomouckého hejtmanství, jejichž názor potvrdil také Krajský soud v Ostravě, byla vzdálenost mezi stavbou a nemovitostmi stěžujícího si obyvatele Olomouce asi dva a půl kilometru. A doprava se může rozdělit na více komunikací.

"Není možné určit, že by případné zvýšení hluku před obytným domem stěžovatele bylo způsobeno dopravou směřující do distribučního centra," rozhodli úředníci.

Podle soudců z Ostravy rozhodli správně, verdikt soudci označili za logický a přesvědčivý.

Senát Nejvyššího správního soudu vedený předsedou soudu Josefem Baxou ale zjistil, že úředníci do spisu neuvedli podklady, které je opravňovaly k závěru, že distribuční centrum Kaufland nezvýší dopravu směrem do centra města.

Jasně vysvětlete

Podle soudců musí úřady jasně vysvětlit důvody pro své rozhodnutí, tyto podklady musí být součástí spisu.

"Žalovaný (Krajský úřad) ve svém rozhodnutí uvádí skutečnosti, které tyto požadavky nesplňují, dopustil se nezákonnosti svého rozhodnutí," rozhodli soudci.

Za poslední měsíc jde už o druhé podobné rozhodnutí týkající se velké stavby v Olomouci, Soud zjistil pochybení také v případě výstavby obchodního centra Hornbach.

Obě stavby už přitom stojí a fungují.

 

Právě se děje

Další zprávy