Obchod se zahraničím má za sebou rekordní květen

Dušan Klimeš
9. 7. 2007 9:04
Rozdíl dovozu a vývozu překvapil i analytiky

Praha - Průměrné odhady analytiků květnového přebytku zahraničního obchodu zůstaly daleko za skutečností. V pátém měsíci se povedlo z Česka vyvézt za 6,9 miliardy korun víc, než kolik se dovezlo.

Odborníci v průměru čekali číslo pod pět miliard. Oproti loňskému roku jde o zlepšení o 4,7 miliard korun. Tato čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Obchodníci mají za sebou už i rekordní duben, kdy se rozdíl mezi exportem a importem poprvé v historii České republiky dostal do plusových hodnot, tedy že vývoz byl vyšší, než dovoz.

Rekord za rekordem

"Obchodní bilance byla opět rekordní. Ještě se do ní ale plně nepromítlo letošní výrazné zdražení ropy. Rizika dalšího vývoje jsou vybalancovaná. Na jedné straně stojí drahá ropa, protipólem je pak nejlepší kondice evropské ekonomiky za posledních šest let," myslí si analytik Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Kontehnery. Ilustrační foto
Kontehnery. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

To potvrzují i čísla Českého statistického úřadu. Schodek obchodu s minerálními palivy, tedy především ropou, poklesl o 2,7 miliardy korun.

Podobně vidí situaci i společnost Patria Finance a její analytik David Marek.

"Bilanci zahraničního obchodu prospívá lepší než očekávaný hospodářský růst v Německu a rychlé zvyšování poptávky ve slovenské ekonomice."

Proti ještě lepšímu růstu ale podle Marka stojí vysoká spotřebitelská poptávka Čechů. Tu totiž domácí výrobci nejsou schopni uspokojit a je proto nutné dovážet více a více zboží ze zahraničí.

Auta a telefony na vrcholu

Stálicí mezi nejlepšími odvětvími zůstává vývoz strojů a dopravních prostředků. Ten se v květnu zvýšil o téměř dvanáct procent. Mezi těmito výrobky pak kralují automobily a nově i telekomunikační zařízení.

I nadále pro Česko zůstává stěžejní obchod s Evropskou unií. Zatímco do 27 států EU se vyvezlo zboží a služby v hodnotě o 33 miliard vyšší, než se dovezlo, vůči zbylým státům světa tento je tento poměr opačný, ve výši 26,1 miliardy korun.

Za celý rok má Česká ekonomika našlápnuto na další rekord. Za prvních pět měsíců již "nasbírala" přebytek 44,4 miliardy korun, což je o 18,3 miliardy více, než loni.

 

Právě se děje

Další zprávy