Méně nezaměstnaných bylo naposled před deseti lety

red eko
2. 11. 2007 10:00
V Česku je jen 5,2 procenta lidí bez práce
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Lidí bez práce opět razantně ubylo. Podle výpočtů Mezinárodní organizace práce je v Česku nazaměstnanost pouhých 5,2 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Tak nízká byla naposled na konci roku 1997. Oproti loňskému roku jde o pokles o 1,9 procentního bodu.

Česká čísla jsou poněkud odlišná. V září evidovaly tuzemské úřady práce o téměř osm tisíc uchazečů méně než měsíc předtím. Nezaměstnanost tak klesla na 6,2 procenta, oznámilo v pondělí Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Přitom ještě loni se ve statistice objevilo číslo o poznání vyšší, 7,8 procenta. Na úřadech práce je teď podle údajů ministerstva  zaregistrováno 365 tisíc lidí - a opět přichází stejný dodatek: oproti roku 2006 je to o 89 tisíc méně.

Za poklesem nezaměstnanosti v září stojí především to, že absolventi si po prázdninách už našli práci a zmizeli tak z registrů úřadů práce.

Dokonce i odborníci nečekali, že nezaměstnaných bude ubývat tak rychle. "Trh včetně našeho týmu očekával pokles o desetinku nižší, a to na 6,3 procenta," uvádí Helena Horská z výzkumného oddělení Raiffeisenbank.

Spolu s tím roste počet volných pracovních míst, o která se mohou uchazeči zajímat. V září to bylo více než 137 tisíc.

Některé společnosti se už potýkají s velkými problémy při shánění kvalifikovaných pracovních sil. "Na jedno pracovní místo připadají méně než tři uchazeči," uvádí Horská.

Přitom ještě před dvěma roky to byl dvojnásobek. Problémy se projevují především ve stavebnictví. Rychlý růst ekonomiky a životní úrovně s sebou přinesl i požadavky na nové kancelářské prostory a bydlení.

 

Právě se děje

Další zprávy