Lidí bez práce je jen 6,2 procenta. Firmy mají potíže

Red eko
8. 10. 2007 9:15
Z registrů rychle mizí uchazeči o místo
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Nezaměstnanost opět klesla a náhončím firem, které marně už měsíce hledají kvalifikovanou pracovní sílu, naskakují další vrásky.

Není pomalu kde brát.

V září evidovaly tuzemské úřady práce o téměř osm tisíc uchazečů méně než měsíc předtím. Nezaměstnanost tak klesla na 6,2 procenta, oznámilo v pondělí Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Přitom ještě loni se ve statistice objevilo číslo o poznání vyšší, 7,8 procenta. Na úřadech práce je teď podle údajů ministerstva  zaregistrováno 365 tisíc lidí - a opět přichází stejný dodatek: oproti roku 2006 je to o 89 tisíc méně.

Za poklesem nezaměstnanosti v září stojí především to, že absolventi si po prázdninách už našli práci a zmizeli tak z registrů úřadů práce.

Dokonce i odborníci nečekali, že nezaměstnaných bude ubývat tak rychle. "Trh včetně našeho týmu očekával pokles o desetinku nižší, a to na 6,3 procenta," uvádí Helena Horská z výzkumného oddělení Raiffeisenbank.

Spolu s tím roste počet volných pracovních míst, o která se mohou uchazeči zajímat. V září to bylo více než 137 tisíc.

Málo lidí

Některé společnosti se už potýkají s velkými problémy při shánění kvalifikovaných pracovních sil. "Na jedno pracovní místo připadají méně než tři uchazeči," uvádí Horská.

Přitom ještě před dvěma lety to byl dvojnásobek. Problémy se projevují především ve stavebnictví. Rychlý růst ekonomiky a životní úrovně s sebou přinesl i požadavky na nové kancelářské prostory a bydlení.

Stavební firmy nyní trpí nedostatkem pracovníků.

Problémy firem by se mohly i nadále prohlubovat. Pro celý letošní rok totiž analytikové očekávají rekordně nízké výsledky v oblasti nezaměstnanosti.

Foto: Schenker

"V listopadu může míra nezaměstnanosti poklesnout pod šest procent a letošní průměrná míra nezaměstnanosti bude pod 7 procenty, nejníže od roku 1998," říká Helena Horská.

Pro příští rok by mohla celoroční míra klesnout dokonce na 6,5 procenta.

Někde hůř

Přesto jsou okresy, kde je nezaměstnanost stále velkým problémem. Například na Děčínsku čeká na jednu pracovní nabídku až šestnáct žadatelů, Karvinsko hlásí téměř třináct uchazečů o jednu práci a Jeseník více než jedenáct.

Ženy tvoří stále většinu na pracovních úřadech. Na nezaměstnanosti se podílí 56 procenty.

Za září se na úřady přihlásilo nově 56,7 tisíce uchazečů, zároveň se jich 65,5 tisíce z registru odhlásilo.

 

Právě se děje

Další zprávy