Nové Jumbo má svůj první let za sebou. Byl úspěšný

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
21. 3. 2011 9:44
Největší Boeing všech dob má konkurovat evropskému Airbusu A 380
Start nového stroje proběhl bez problémů
Start nového stroje proběhl bez problémů | Foto: Reuters

Seattle - Největší Boeing v historii firmy má za sebou první zkušební let. Jumbo, které se má stát konkurencí pro Aibus A 380 vzlétlo z města Everett a po čtyřapůlhodinovém letu úspěšně přistálo v Seattlu, kde jsou hlavní továrny firmy Boeing.

Stroj, které má označení 747-8, je prodlouženou verzí úspěšného modelu 747 Jumbo Jet. Navíc má letadlo nový design křídel a modernizovaný kokpit. Kapacita činí 467 cestujících a dolet je 8000 nautických mil (asi 14 800 kilometrů).

A piloti nehlásili nic mimořádného ani během letu
A piloti nehlásili nic mimořádného ani během letu | Foto: Reuters

Nákladní verze se testuje již rok

Boeing předpokládá, že nové dopravní letadlo bude na trhu do konce letošního roku. Potvrdila to viceprezidentka společnosti Boeing a hlavní manažerka programu 747 Elizabeth Lundová. Nákladní verze letadla se testuje už asi rok. Do té doby ovšem musí i osobní verze letounu absolvovat množství testů a nalétat více než 600 letových hodin.

Při pvrním letu byli v kokpitu letounu Boeing 747-8 Intercontinental dva piloti. Hlavní testovací pilot Mark Feuerstein novinářům řekl, že první let proběhl hladce a letoun by v podstatě mohl být okamžitě nasazen do ostrého provozu.

 

Právě se děje

Další zprávy