Nové české letadlo je tu, vývoj stál stovky milionů

Tomáš Fránek
17. 11. 2007 23:00
Čtyřmístný letoun Cobra je z Kunovic
Foto: Se svolením Evektor

Kunovice - Už v příštím roce se sériové výroby dočká nové čtyřmístné letadlo, jedno z mála nových letadel, které v tuzemsku vzniklo po pádu komunismu.

Společnost Evektor z Kunovic na Uherskohradišťsku totiž zahájí výrobu čtyřmístných letounů řady Cobra a SuperCobra.

Cobra z vysoké školy

Vývoj letadla, o které se zájemci z celého světa hlásí už nyní, stál několik set milionů korun, na jeho vývoji se podíleli odborníci z Vysokého učení technického v Brně a 80 milionů na jeho vývoj poslalo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Letadlo,  má komerční i sportovní využití, může sloužit také jako výcvikový letoun pro piloty. Cena letadla se pohybuje mezi 300 až 400 tisíci dolarů (šest až osm milionů korun).

Jeho konkurenty na trhu budou americké stroje Cirrus, Cessna a Columbia a rakouský Diamond.

Nejde o jediný projekt nového letadla v Česku, které bylo v minulosti jedním z největších výrobců letadel. Desetimístný dopravní letoun pod označením Ae-270 Ibis vyvíjelo společně s tchajwanským partnerem také Aero Vodochody.

To nyní provozuje dvě letadla pro svoji potřebu, co bude s programem dál, se zatím nerozhodlo, je utlumený.

Pracuje se na novém stroji

V kunovickém Evektoru nyní pracují ve spolupráci s dalšími tuzemskými firmami včetně Aera na dvoumotorovém letounu EV-55 Outback, do něhož se má vejít až 14 lidí. Stroj by měl absolvovat první let již v příštím roce.

Obrat leteckého průmyslu se v loňském roce poprvé po několika letech propadu zvýšil

Členské podniky Asociace leteckých výrobců, která sdružuje více než čtyřicet nejvýznamnějších společností v oboru, zvýšily v loňském roce obrat zhruba na 8,7 miliardy korun a oproti roku 2005 si polepšily téměř o čtvrtinu.

V Česku se vyrobilo loni zhruba 500 malých letadel, jejich počet rok od roku roste.

Česko se také výraznou měrou podílí na projektu, který nese označení CESAR. Ten má umožnit snížení vývojových nákladů a zkrácení času potřebného k uvedení letounů do provozu.

V současnosti uplynou od úvodního výkresu až k prvnímu záletu malého letadla přibližně tři až čtyři roky.

"Na projektu pracuje 40 organizací ze 14 evropských zemí, 11 účastníků je z Česka," řekl už dříve tajemník Asociace leteckých výrobců Vlastimil Havelka.

Z českých firem se projektu, na jehož rozpočtu téměř 34 milionů eur (cca 952 milionů korun) se polovinou podílí EU, účastní například Aero Vodochody, Evektor Aerotechnik, Jihostroj či Jihlavan.

 

Právě se děje

Další zprávy