Praha má nejdražší nákupní ulici ve střední Evropě

mp
15. 11. 2007 12:00
Ve světě vede newyorská Pátá Avenue
Foto: VISA

Praha -Ulice Na Příkopě v blízkosti Václavského náměstí patří mezi nejatraktivnější prodejní lokality v Česku. To se také odráží v nájmech, které jsou tam vůbec nejvyšší v celé střední Evropě.

Prostory na frekventovaném bulváru si pronajímají především obchodníci s módou, které přijde jeden metr čtvereční obchodní jednotky až na 2040 eur ročně.

V žebříčku, který pravidelně zpracovává realitní poradenská společnost Cushman & Wakefield, zaujímají pražské Příkopy dvacátou příčku na světě.

Vede newyorkská Pátá Avenue, kde metr čtveřeční vyjde prodejce v přepočtu na téměř 12 tisíc eur. Za průměrně velký obchod tak zaplatí víc než milion eur.

Žebříček nejdražších ulic
Autor fotografie: Ministerstvo vnitra

Žebříček nejdražších ulic

  • 1. New York, Pátá Avenue - 11 983 eur / rok
  • 2. Hong Kong, Causeway Bay - 9 688 eur / rok
  • 3. Paříž, Avenue des Champs Elysées - 7 364 eur / rok
  • 4. Londýn, New Bond Street - 6 498 eur / rok
  • 5. Tokio, Ginza - 5 459 eur / rok
  • ... 20. Praha, Na Příkopě / Václavské náměstí - 2 040 eur / rok

Zdroj: Cushman & Wakefield

Praha dohání Vídeň i Madrid

V evropském měřítku dýchá Praha na záda i cenám ve vyhlášených částech Vídně nebo Madridu. Ze zemí střední Evropy se české metropoli blíží jen budapešťská ulice Váci utca s nejvyšším nájmem 1 440 eur ročně

"Společně s Václavským náměstím jsou Příkopy nejfrekventovanější nákupní lokalitou, a to láká módní značky orientované na široké spektrum zákazníků. Přestože nájmy stále rostou, je těžké najít volnou jednotku," uvádí Jan Kotrbáček ze společnosti Cushman & Wakefield.

V ulici Na Příkopě milovníci módy nenajdou nejdražší a nejluxusnější zboží - tím je proslulá zejména Pařížská ulice vedoucí ke Staroměstskému náměstí. Příkopy ale těží zejména ze své polohy, která diktuje výši nájmů. Významnou roli hraje i omezený počet prodejních ploch v lokalitě.

Poblíž na Náměstí Republiky navíc nedávno otevřel nový obchodní dům Palladium. Centrum Prahy dnes podle zjištění společnosti Cushman & Wakefield nabízí přes 180 tisíc metrů čtverečních nákupních ploch.

Žebříček s názvem Hlavní nákupní ulice světa srovnává výši nájemného v maloobchodních jednotkách v celkem 44 zemích světa. Každá země je zastoupena ulicí s nejvyšším nájemným. Aktuální pořadí odráží ceny z června letošního roku.

ČTĚTE VÍCE:

 

Právě se děje

Další zprávy