Nova vyhrála soudní spor o film s 20 sprostými slovy

Tomáš Fránek
4. 10. 2007 11:15
Film vysílaný ráno měl ohrozit mravní výchovu

Souvislosti
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Souvislosti

  • Start digitálních televizí je ohrožen
  • Prima se chce soudit o digitální licenci

Brno - Vulgární film nevhodný pro děti, nebo jen běžná dávka sprostých slov, kterou je možno pustit v dopoledním vysílání? Tím se zabýval Nejvyšší správní soud v případě filmu Tři muži v Bretani, jenž odvysílala televize Nova.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání měla jasno: příliš vulgární. A udělila pokutu 150 tisíc korun. Provozovatel Novy, společnost CET 21, ale u NSS uspěl a rozsudek Městského soudu v Praze, který sankci potvrdil, byl zrušen.

Tři muži s vulgaritami

Rada uložila pokutu ve výši 150 tisíc korun za dopolední odvysílání filmu Tři muži v Bretani. Film mohl podle radních ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých, a neměl být tedy zařazen do vysílání v době od 6.00 do 22.00 hodin.

Rada si nechala film analyzovat a z analýzy vyplynulo, že jde o rodinný film až na dvě ojedinělé scény a asi dvacet hrubých slov.

V rozhodnutí o pokutě ale radní konstatovali, že hrubé a vulgární výrazy nebyly použity ojediněle, a proto film neměl být dopoledne vysílán. To potvrdil také Městský soud v Praze.

Podle Nejvyššího správního soudu ale ze spisů nevyplývá to, že by došlo k uskutečnění další analýzy nebo monitoringu filmu.

Výjimkou je pouze analýza, kterou si nechala zpracovat rada. "Její závěry jsou ovšem v rozporu se závěry městského soudu i žalované (Rady pro rozhlasové a televizní vysílání)," uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Časté pokuty

Městský soud také přehlédl, že rada neodůvodnila jedno hledisko pro stanovení výše pokuty, a to že nezkoumala výši finančního prospěchu společnosti CET 21.

Za vysílání nevhodných pořadů pro děti a mládež rada pokutuje televize poměrně často.

Jednu z nejvyšších pokut, tři miliony korun, letos v září dostala televize Prima. A to za reportáž, která se týkala skupiny Jackass Praha.

Jackass Praha je skupinka mladíků z pražského sídliště Černý Most, která se baví vymýšlením a prováděním recesisitických, bláznivých a mnohdy nebezpečných kousků, například sjížděním eskalátorů v metru na bobech. Vše natáčí na videa, která zveřejňuje na internetu.

 

Právě se děje

Další zprávy