Nezaměstnanost už zase roste, absolventi hledají práci

Petr Kučera Petr Kučera
8. 8. 2013 9:35
Úřady práce evidují ke konci července 551 096 nezaměstnaných lidí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Nezaměstnanost v Česku opět roste, krátkodobý pokles z předchozích měsíců skončil zejména kvůli přílivu absolventů na úřady práce. Podíl nezaměstnaných vzrostl v červenci oproti předchozímu měsíci o dva procentní body na 7,5 procenta.

Bez práce je 551 096 lidí, což je o 10 623 více než ke konci června. Oproti loňskému červenci přibylo 65 499 nezaměstnaných.

Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva práce a sociálních věcí.

Na podporu v nezaměstnanosti má nárok pětina (20,2 procenta) uchazečů, celkem 111 317 lidí. Před rokem to byla 18,9 procenta uchazečů.

Počet volných pracovních míst ohlášených úřadům práce klesl na 40 175. V červnu jich bylo o téměř čtyři tisíce více, před rokem zhruba o tisíc víc.

Absolventů bez práce je nejvíc od roku 2005

Mezi nezaměstnanými je 29 142 absolventů škol a mladistvých, oproti loňskému červenci je jich o 8100 více. "Je to nejvyšší červencové číslo od roku 2005, kdy počet přesáhl hranici 30 tisíc absolventů," říká analytik Tomáš Volf ze skupiny Citfin. Na celkové nezaměstnanosti se tato skupina podílí 5,3 procenta.

Nezaměstnanost v červenci 2013 podle regionů
Nezaměstnanost v červenci 2013 podle regionů | Foto: MPSV

Více než desetinu uchazečů (11,2 procenta, tedy 61 721 lidí) tvoří osoby se zdravotním postižením.

Ženy se na celkovém počtu nezaměstnaných podílejí 50,9 procenty.

Čtrnáct uchazečů na jedno místo

Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 13,7 uchazeče.

„Za tímto průměrem se ovšem skrývá příznivá situace v Praze a naopak výrazně horší stav v ekonomicky slabých regionech, kde se o jedno místo teoreticky uchází až padesát lidí," upozorňuje analytik ČSOB Petr Dufek.

Největší "přetlak" je v okresech Bruntál (57,4), Havlíčkův Brod (50,3), Karviná (49,4), Jeseník (47,5), Hodonín (36,9) a Třebíč (34,9).

Nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okresy Most (13,6 %), Bruntál (12,3 %), Ústí nad Labem (12,2 %), Karviná (11,9 %) a Chomutov (11,5 %). Naopak nejnižší nezaměstnanost jev okresech Praha-východ (3,4 %), Praha-západ (4,2 %), Mladá Boleslav (4,6 %), Pelhřimov (4,7 %), Prachatice (4,8 %), Plzeň-jih (4,9 %), hlavní město Praha a Benešov (shodně 5,0 %).

Nová místa? Snad příští rok

„Obrat v nezaměstnanosti odpovídá běžnému sezonnímu vývoji a není překvapivý," říká ekonom Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Nárůst není překvapivý ani podle Petra Dufka z ČSOB.

Trochu znepokojivější jsou ale podle Sobíška údaje o počtu nezaměstnaných, kteří nastoupili do nového zaměstnání, a úbytku počtu volných pracovních míst.

„Na trhu práce tedy trvá situace, kdy podniky sice moc nepropouštějí, ale tvorba nových míst je minimální. Zlepšení napjaté situace na trhu práce se patrně nedostaví dřív než příští rok," očekává Sobíšek.

Podle Dufka se ekonomice stále nedaří odrazit se svižně ode dna, firmy neinvestují a nevytvářejí nová pracovní místa. Je to podle něj trend, který zde uvidíme i ve zbytku letošního roku.

„V podzimních měsících navíc na trh zamíří další várka absolventů a začnou mizet dříve vzniklé sezonní práce ve stavebnictví, zemědělství a ve službách. Nezaměstnanost se tak může znovu vrátit nad osm procent, což podle dříve používané metodiky znamená hodnoty nad deseti procenty," dodává Dufek.

„Lépe bude na trhu práce snad už v příštím roce, kdy by se díky oživení ekonomiky mohla začít vytvářet ve větší míře nová pracovní místa a kdy by se již měla obnovit investiční aktivita firem a snad i veřejného sektoru," věří Dufek.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde najít volná pracovní místa?

 

Právě se děje

Další zprávy