Krize v Česku. V Mostě o práci přijde 250 lidí

Ekonomika Ekonomika
21. 11. 2008 16:47
Společnost Hartmann-Rico produkci ukončí postupně během příštího roku
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Most - Hartmann-Rico opustí svůj mostecký závod. Uzavírání a postupné propouštění 249 zaměstnanců zdejšího podniku se uskuteční v příštím roce.

Vedení firmy považuje další výrobu obvazů ve zdejším závodě v souvislosti s ekonomickou krizí a vysokým kurzem koruny vůči euru za neudržitelnou. Zaměstnanci, kteří byli o uzavření podniku informováni odpoledne, by se přesný harmonogram propouštění měli dozvědět do dvou týdnů.

"Vedení společnosti v průběhu několika let usilovalo o to, aby výroba obinadel a obvazů zůstala i nadále v České republice. Tímto úsilím a zejména efektivitou práce a příkladným přístupem všech zaměstnanců v Mostě se nám podařilo oddálit uzavření závodu o tři, čtyři roky," uvedl generální ředitel firmy Lubomír Páleník.

Podnik podle něj vyjádří své sociální cítění tím, že investuje několik milionů korun nad rámec svých zákonných povinností do odstupných, která odcházející pracovníci dostanou.

Mostecký případ je za poslední dobu další v Česku, kdy firma kvůli krizi uzavře celou továrnu. Zatím skončily sklárny ve Světlé nad Sázavou, sklářský průmysl ale měl problémy dlouhodobě.

Ve Znojmě už ukončení výroby oznámila obuvnická firma HJV, o práci přišlo sto lidí. Firma RUUKKI CZ, dceřiná firma finského ocelářského koncernu Rautaruukki group, zase oznámila, že uzavře svůj výrobní závod v Ostravě. Finové v Ostravě-Hrabové do konce února 2009 propustí všech 79 zaměstnanců a výrobní linky přemístí do jiných dceřiných firem v rámci holdingu.

 

Právě se děje

Další zprávy