Nejstarší české bankovky končí

Dušan Klimeš
7. 10. 2006 0:00
Praha - První české bankovky většinou stovkových hodnot ukončí začátkem příštího roku svoji pouť a budou staženy z oběhu.
Hlavní průčelí budovy České národní banky v centru Prahy naproti Obecnímu domu
Hlavní průčelí budovy České národní banky v centru Prahy naproti Obecnímu domu | Foto: www.cnb.cz

Poté, co již před pěti lety Česká národní banka (ČNB) stáhla tisícikoruny a pětitisícovky z roku 1993, nyní bankovní rada rozhodla o tom, že i bankovky v hodnotách 50, 100, 200 a 500 z roku 1993 půjdou do skartovacího stroje.

Jejich platnost by měla skončit úderem půlnoci 31. ledna roku 2007. Nejstarší porevoluční, ryze české bankovky tak mají před sebou poslední tři a půl měsíce, po které mohou sloužit jako oběživo.

Po tomto datu už je budou moci občané vyměnit pouze na pobočkách bank, a to do konce ledna 2010. Na směnu budou mít ale dostatek času i poté - národní banka je připravena měnit je i nadále za nové kousky.

I tisícikorunám z roku 1993 odzvonilo
I tisícikorunám z roku 1993 odzvonilo | Foto: Jiří Kropáček

Falešné? Ne, jenom staré

Důvodem ke stažení je to, že se stávají značně opotřebované a nemají ani dostatek bezpečnostních prvků.

"V oběhu se těchto bankovek nachází již velmi malé množství," uvádí Česká národní banka.

"Objevují se tak řídce, že často vzbuzují podezření, zda se vůbec jedná o pravé a platné peníze," upřesňuje ČNB.

Logo na svém místě

Jedním z nejviditelnějších rozdílů je totiž to, že na rubové straně starých bankovek není vytištěné grafické logo. U nové dvousetkoruny je například logo v podobě knihy. Tento prvek je tak výrazný, že někteří obchodníci dokonce odmítají staré bankovky "bez knihy" přijímat.

"Pokladníky v obchodní síti jsou buď odmítány, nebo zadržovány jako peníze podezřelé z padělání," uvádí Petr Palivec z odboru komunikace ČNB.

Stejně jako nové dvoustovky mají znak knihy, padesátikoruny mají logo ve tvaru srdce, stokoruny symbol "K" a pětisetkoruny se pyšní logem listu.

Foto: Aktuálně.cz

Legislativní kolečko

Návrh na stažení bankovek, který schválila bankovní rada ČNB, ale ještě musí projít legislativním procesem resortních připomínek.

Jde už spíš o formální stránku věci, jelikož stažení starých bankovek nemá žádné politické ani měnové dopady na stát.

ČNB tedy po zkušenostech se stahováním bankovek vyšších nominálů nepředpokládá, že by se nynější akce mohla "zaseknout" na legislativních problémech.

 

Právě se děje

Další zprávy