Automaty kovové padesátky "nechtějí"

ČTK
14. 7. 2006 15:30
Praha V Česku je stále dost automatů, které odmítají přijímat kovovou padesátikorunu. Těchto mincí přitom stále přibývá.

Od jara letošního roku Česká národní banka zvyšuje jejich množství v oběhu.

Padesátikorunové mince nepřijímá například část automatů na jízdenky Dopravního podniku hlavního města Prahy a vhazovat je nelze také do řady výherních hracích automatů.

Naopak provozovatelé automatů na nápoje či bagety většinou přístroje již upravili, aby přijímaly i mince v nominální hodnotě 50 korun.

Mluvčí pražského dopravního podniku Michaela Kuchařová dnes ČTK řekla, že kovové mince nepřijímají starší typy jízdenkových automatů, které jsou umístěné především ve stanicích metra.

"Je to otázka změny jejich software, které budeme postupně upravovat tak, aby tyto automaty na jízdenky braly i kovové padesátikoruny. V ostatních automatech, které jsou modernější, lze těmito mincemi platit," uvedla Kuchařová.

Problém s hazardem

Také hazardní hráči, kteří vyrazí ukojit svoji vášeň s kapsou plnou kovových padesátikorun, si je před usednutím k blikajícímu automatu musejí nejprve v herně rozměnit na drobnější mince či papírové bankovky.

"Do našich výherních automatů lze vhazovat maximálně dvacetikorunové mince a papírové bankovky. Úprava přístrojů na kovové padesátikoruny je sice jednoduchá, ale zatím není důvod nastavení měnit," řekl dnes ČTK Antonín Trávníček z brněnské společnosti Kajot.

Ta patří mezi přední hráče na tuzemském trhu s výherními automaty.

Naopak mnozí provozovatelé nápojových a prodejních automatů již přístroje na příjem kovových padesátikorun upravili.

Dříve například nápojové automaty padesátikorunové mince nepřijímaly, protože je podle provozovatelů hodně lidí využívalo k rozměňování peněz, což způsobovalo problémy se zásobováním přístrojů drobnými mincemi.

"Možnost platit kovovou padesátikorunou jsme teď obnovili. Mincovníky, které používáme, byly již na padesátikorunové mince naprogramované, takže jejich úprava zabrala minimum času," řekl dnes ČTK Luděk Melichar z pražské společnosti Autic, která v Česku provozuje několik stovek nápojových a prodejních automatů.

Foto: Aktuálně.cz

Proč je tolik mincí

ČNB se letos rozhodla dát do oběhu větší množství mincí v hodnotě 50 korun.

"Důvodem k tomuto rozhodnutí jsou relativně vysoké zásoby mincí a podstatně nižší zásoby bankovek této hodnoty," uvedla mluvčí ČNB Pavlína Bolfová. O úplném nahrazení papírových padesátikorun kovovými ale centrální banka zatím neuvažuje.

Na konci loňského roku bylo v ČR v oběhu celkem 5,2 milionu kovových padesátikorun, papírových padesátikorun obíhalo téměř 40 milionů. Na jednoho obyvatele tak připadaly téměř čtyři papírové padesátikoruny a půlka padesátikorunové mince.

 

Právě se děje

Další zprávy