Nedostatek pracovníků se začne odrážet na platech

rg
29. 10. 2007 17:15
Studie PwC říká, že trend právě startuje
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Nedostatek pracovních sil se doposud příliš neodrazil na výši mezd. V této oblasti se však schyluje k obratu. Informoval o tom server iHNed s odvoláním na studii PayWell 2007 společnosti PricewaterhouseCoopers.

Růst mezd se letos standardně pohyboval v rozmezí 4,5 až 5,5 procenta. U některých firem to však v poslední době bylo až 10 procent. Podle manažerky PWC Kataríny Smrčekové se skutečně jedná o reakci na slabý pracovní trh. Očekávání, že ve firmách, odkud se konstantně ozývají stížnosti na nouzi po kvalifikovaných pracovnících, budou mzdy a další pobídkové programy růst rychleji, se nenaplnila.

Přibližně dvě třetiny českých firem zavádějí opatření na udržení klíčových pracovníků. Smrčeková říká, že v zahraničí není snadné se takovým pracovníkem stát, provází to náročný proces hodnocení, ale v případě úspěchu i reálná globální kariéra. Jsou tam programy pro manažerské i nemanažerské talenty, zatímco u nás se týkají právě jen manažerů.

Dodatky ke smlouvám ohledně přesčasů, které mají být dle loňské novely zákoníku práce povinně propláceny, vysledovala studie u slabé čtvrtiny firem a navíc pouze u funkcí top managementu. U nižších funkcí to bylo jen výjimečné.

Průměrně firmy utratí ročně za zaměstnanecké výhody na hlavu 21 000 korun. Nejrozšířenějším benefitem pro pracovníky jsou i nadále stravenky.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy