Nízká nezaměstnanost ohrožuje ekonomiku

Dušan Klimeš
11. 7. 2007 15:00
Podniky mají problém sehnat lidi
Stanice metra Prosek: dělníci na stavbě.
Stanice metra Prosek: dělníci na stavbě. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nezaměstnanost klesla na rekordně nízkou úroveň 6,3 procenta. Podle ministerstva práce a sociálních věcí je tak nyní na úřadech práce registrováno 370 tisíc osob.

Tato dobrá čísla ovšem v sobě skrývají i nebezpečí pro celou ekonomiku.

"Situace na trhu práce se stává velmi vypjatou. Uchazeči nově vstupující na trh práce jsou v nezvykle výhodné pozici," říká Markéta Šichtařová z Next Finance.

Tři na jedno místo

O jedno volné pracovní místo se nyní uchází pouze tři zaměstnanci, zatímco ještě před dvěma lety to bylo lidí osm, dodává Šichtařová.

Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

"Bezmála čtyřicet procent podnikatelských subjektů v Česku pociťuje zásadní potřebu dalších pracovních sil," říká tisková mluvčí Hospodářské komory Viktorie Plívová.

"Zvyšující se poptávka je způsobena enormním růstem ekonomiky, vliv na deformaci pracovního trhu má také investiční politika státu. Prostor České republiky je přeinvestován, obzvlášť pobídky na vytváření nových pracovních míst jsou v dnešní době již přežitá," upřesňuje.

Podle Markéty Šichtařové tak nyní začíná růst české ekonomiky narážet na limit, kterým je nedostatek pracovních sil.

Příliš vysoké platy

Kvůli současné situaci musí zaměstnavatelé přistupovat na stále vyšší mzdové požadavky. Tím ale rostou náklady firem, které se následně projeví na vyšší ceně výrobků.

Trh práce má předpoklady stát se úzkým hrdlem ekonomiky, což může mít nepříznivé důsledky v tlacích na nadměrný růst mezd, říká dle ČTK analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

A tak se roztáčí inflační spirála, která může vést ke zdražování zboží a služeb v obchodech.

To potvrzuje i analytik Raiffeisenbak Aleš Michl.

Foto: Siemens

"Stále těsnější trh práce tlačí inflaci nahoru. Růst mezd v průmyslu je nyní 8,8 procent meziročně, výrazně nad dlouhodobým průměrem," říká.

Krátké zvýšení

V dalších šesti až sedmi měsících se tak podle něj dočkáme ještě minimálně dvojího zvyšování klíčových úrokových sazeb ČNB, která se tak snaží bojovat proti růstu inflace.

Na trhu práce ovšem v krátkém období dojde k mírnému nárůstu nezaměstnanosti, protože se během prázdnin a po nich objeví absolventi škol, kteří budou hledat práci.

Ale už na podzim by se vše mělo vrátit do původních kolejí a čísla by znovu měla být rekordně nízká.

 

Právě se děje

Další zprávy