Mýto: jen čtvrtina kamionů 'umí' platit

Dušan Klimeš
19. 12. 2006 14:00
Praha - Necelé dva týdny před zavedením mýtného pro kamiony jsou dopravci absolutně nepřipraveni a vystavují se hrozbě vysokých pokut.

Již za dvanáct dní má začít rakouská firma Kapsch vybírat na dálnicích mýtné. Na mikrovlnný systém, od něhož si stát slibuje osm miliard korun ročně, je však připravena jen necelá čtvrtina dopravců.

Podle odhadů firmy Kapsch by mělo být prodáno zhruba 87,5 tisíce krabiček, palubních jednotek, bez nichž kamiony nebudou moci platit mýto v novém systému. K dnešnímu dni podle zjištění deníku Aktuálně.cz však Kapsch prodal pouze 20 tisíc těchto přístrojů.

Ostatním, kteří tak nebudou schopni začít platit za jízdu po dálnici, hrozí pokuta.

"Pokuta, která může být dopravci udělena za nesplnění povinnosti, je až půl milionu korun," sdělil deníku Aktuálně.cz tiskový odbor ministerstva dopravy.

"Vychází to ze zákona a tyto pokuty řeší celní správa," upřesnilo ministerstvo.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nával na konci roku

Palubní jednotku musí mít každý nákladní vůz nad dvanáct tun. A to ať už mýtné od 1. ledna bude fungovat, či nikoli.

"Zákonná povinnost mít od 1. ledna 2007 ve vozidle s mýtnou povinností palubní jednotku platí bez ohledu na jakákoliv vyjednávání ministerstva s dodavatelem o detailech výstavby," říká Marcela Žižková, tisková mluvčí Ministerstva dopravy České republiky.

Kapsch se snaží posílit svá kontaktní místa a připravit se na nápor, který zřejmě před koncem roku přijde.

Posílení kvůli nedochvilnosti

"Lidé mají ve zvyku nechávat si vše na poslední chvíli, pak se ale musí připravit na případné fronty a čekání," tvrdí Karel Feix, generální ředitel Kapsch Telematic Services. Tato firma má na starosti právě přípravu a distribuci palubních jednotek.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"V těchto dnech si objednává palubní jednotku asi tisíc uživatelů každý den, přičemž jejich počet s blížícím se koncem roku neustále roste," sdělil deníku Aktuálně.cz mediální zástupce Kapsche David Šimoník.

Kromě 160 stálých distribučních míst a čtrnácti kontaktních míst tak společnost připravila i deset dodatečných míst, která mají pomoci s očekávaným "vánočním" náporem.

Podle agentury STEM je povědomí o mýtném a jeho startu velmi vysoké. Přesto dopravci stále váhají a palubní jednotky si nepořizují.

 

Právě se děje

Další zprávy