Moravský magnát vydělal přes dvě miliardy korun

Hana Vorlíčková
12. 7. 2007 15:51
K tomu Komárek navíc získal jednorázově miliardu
Foto: CCS

Praha/Hodonín - Moravské naftové doly /MND/, které ovládá rodina miliardáře Karla Komárka, dosáhly za uplynulý rok konsolidovaného zisku ve výši 2,5 miliardy korun před zdaněním.

"V roce 2005 jsme sice vydělali rekordních 3,137 miliard korun, ale tento výsledek byl ovlivněn  jednorázovými příjmy z odprodeje plynové podušky v podzemním zásobníku plynu ve výši téměř jedné miliardy korun. Po odečtení tohoto mimořádného příjmu tak skupina MND vykázala za uplynulý rok vůbec nejlepší hospodářský výsledek v celé své historii," uvádí předseda představenstva Moravských naftových dolů Miroslav Jestřabík

Dobrých hospodářských výsledků dosáhla skupina i díky růstu ceny ropy a zemního plynu. Cena ropy dokonce opakovaně dosáhla nejvyšší úrovně za dobu existence MND.

Moravské naftové doly jsou největší těžařskou společností ropy a zemního plynu v Česku. Denně vytěží kolem pěti tisíc barelů ropy a 250 tisíc kubických metrů zemního plynu.

SOUVISLOSTI:

V posledních letech skupina výrazně expanduje i v zahraničí. "Celkové investice do mezinárodního rozvoje jen v roce 2006 přesáhly částku 20 milionů dolarů. Byly financovány z vlastních zdrojů skupiny," uvádí Dan Plovajko, mluvčí skupiny. Nyní firma sama, nebo prostřednictvím dalších společností podniká například Německu, Rumunsku, Jemenu, Pákistánu, Rusku a na Ukrajině.

"V následujících pěti letech chceme zvýšit těžbu ropy a plynu až na desetinásobek při zachování současné těžby na území České republiky," prozrazuje plány skupiny Plovajko.

 

Právě se děje

Další zprávy