Vládce moravské nafty koupil část Unipetrolu

Adam Junek, Hana Vorlíčková
11. 5. 2007 11:45
Komárek ovládl pět procent petrochemického podniku

Praha - Velkopodnikatel a miliardář Karel Komárek, který vládne mimo jiné Moravským naftovým dolům, se zaměřil na domácí největší petrochemický podnik - Unipetrol.

Jeho společnost Holding KKCG v něm skoupila více než pětiprocentní podíl. Potvrdil to mluvčí Dan Plovajko. "Podíl jsme koupili od více prodejců," uvedl.

Karel Komárek se tak po majoritním vlastníku Unipetrolu polské společnosti PKN Orlen stává druhým největším akcionářem české petrochemičky. Poláci ovládají bezmála 63 procent Unipetrolu, zbytek jsou volně obchodované akcie.

Menšinoví akcionáři se zlobí

Část menšinových akcionářů se sdružila už před časem ve sdružení Stop rozprodeji Unipetrolu. Nelíbilo se jim totiž, jak nové vedení firmy pod taktovkou Poláků jedná. Kritizovali například průběh loňské valné hromady, kde nebyla projednána výroční zpráva za rok 2005 a podali kvůli tomu i žalobu.

Stejně tak k soudu putovala stížnost na odprodej Spolany.

"Polskému Anwilu prodal Unipetrol Spolanu v ceně 103 korun za akcii. V lednu Anwil ohlásil povinný odkup akcií Spolany v ceně 159 korun. To dělá celkový rozdíl kolem 350 milionů," upozornil počátkem března předseda sdružení Adam Černý.

Hlasitým oponentem prodeje Spolany byla také kyperská společnost Goldenfrazil, jež ovládá asi 3,5 procenta Unipetrolu. Ta dokonce žádala za podle ní podhodnocený prodej náhradu škody, a to přesně ve výši 352 milionů korun.

"Příjem z prodeje neratovické Spolany dosáhl 1,3 miliardy korun. V hotovosti zaplatil Anwil 640 milionů, převzal však také dluh ve výši 660 milionů korun," bránila se mluvčí Unipetrolu Michaela Lagronová.

Dlouhodobě se navíc spekulovalo, že za Goldenfrazilem stojí právě Komárek. Ten však takové informace popíral.

"Goldenfrazil není náš. Ale naše společnost Atlantik FT, která obchoduje na kapitálovém trhu, má tisíce klientů a jejím úkolem je i poskytovat investiční poradenství. Pakliže někdo - a neříkám, že Unipetrol - neposkytuje dost informací nebo je zatajuje, tak je úkolem takových společností, aby se snažily potřebné údaje pro klienty získat. Ale my nejsme majitelem ani akcionářem Goldenfrazil. A nevím, kdo to je," uvedl před časem v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Babiš měl smůlu

Kromě Komárka se kolem Unipetrolu dlouhodobě pohyboval další z českých boháčů - Andrej Babiš se svým Agrofertem.

Ten Polákům přislíbil pomoc při získání státního podílu v českém podniku a za to měl dostat některé části firmy, tedy především gumárenský společnost Kaučuk.

Babiš jej měl dostat za 1,6 miliardy. PKN však poté, co získal v privatizaci Unipetrol, vyměnil vedení firmy a dohodu s Babišem nesplnil. Agrofertu tak narušil plány, protože chtěl výrazně posílit svoji gumárenskou divizi. Vlastní totiž už podniky Istrochem a Duslo na Slovensku. Je to citelný zásah do naší strategie, připustil před časem Babiš.

Ostatně Kaučuk už také změnil majitele. Na počátku roku jej Unipetrol prodal polské chemičce Dwory za 5,5 miliardy korun. Vysoká cena nepřekvapila jen analytiky, ale i věčné nespokojence - menšinové akcionáře. Výjimečně neprotestovali.

A co chystá Unipetrol pro letošní rok? Podle plánů oznámených při ohlašování výsledků se chce například soustředit na modernizaci svých čerpacích stanic Benzina.

Benzina loni odstartovala rekonstrukce většiny z více než 300 pump. Nemají sice problém s kvalitou paliv, ale ve vybavení a službách často nedosahují standardu, jaký je u Shellu nebo OMV. Na modernizaci si Benzina letos chystá přes miliardu, většinu do přestavby části sítě na vylepšenou Benzinu Plus.

Celá skupina Unipetrol loni vydělala 1,6 miliardy korun, což byl i kvůli investicím do čerpacích stanic pokles o 53 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy