Komárek posiluje impérium. Koupil podíl ve Vítkovicích

Hana Vorlíčková
28. 6. 2007 12:10
Naftový magnát koupil přes 10 procent firmy
Karel Komárek mimo jiné těží ropu na Moravě
Karel Komárek mimo jiné těží ropu na Moravě | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Naftový magnát Karel Komárek koupil více než desetiprocentní podíl ve společnosti Vítkovice a.s.

Informoval o tom jeho mluvčí Dan Plovajko.

Holding KKCG Industry, patřící do skupiny Karla Komárka, se tak stal třetím největším akcionářem vítkovické společnosti. 

Obchod za miliardu

"Koupě podílu je dalším krokem v dlouhodobé strategii. Holdingu KKCG Industry chce totiž vybudovat největší strojírenský holding ve střední a východní Evropě," uvedl Plovajko.

Komárek získal 10,2 procentní podíl ve Vítkovicích koupí akcií, které byly volně dostupné na trhu. Ty se nyní prodávají za cenu necelých 700 korun za akcii. Podle informací Aktuálně.cz jich český magnát koupil více jak milión. Celková cena transakce tak dosáhla přibližně miliardy korun.


Karel Komárek, který mimo jiné ovládá Moravské naftové doly, tak  investuje v posledních týdnech do rozšiřování svého impéria ve velkém. Před několika týdny například koupil více jak pětiprocentní podíl v Unipetrolu.

Stal se tak po majoritním vlastníku Unipetrolu polské společnosti PKN Orlen druhým největším akcionářem české petrochemičky. Poláci ovládají bezmála 63 procent Unipetrolu, zbytek jsou volně obchodované akcie.

Finanční a investiční skupina Karla Komárka KKCG, pod kterou spadá i Holding KKCG Industry, spravuje majetek převyšující 50 miliard korun. Zaměřuje se především na podnikání s ropou a zemním plynem. Skupina drží podíly ve více než dvaceti českých a zahraničních společnostech, mezi které patří například Moravské naftové doly, SPP Bohemia, Exceed Energy, ŽDB Group, Bonatrans Group, Kovosvit MAS nebo Cestovní kancelář Fischer.

V  zahraničí je KKCG zastoupen na Kypru, v Holandsku, Velké Británii, Německu, Rumunsku, Rusku, Ukrajině a na Slovensku. Svůj byznys rozšířil i do USA, Kanady, Pákistánu, severní Afriky, Súdánu a Maroka a Jemenu.

 

Právě se děje

Další zprávy