Naftař Komárek musí zaplatit sokovi miliardu

Hana Vorlíčková, Adam Junek
6. 6. 2007 15:28
Arbitráž mu nařídila vyplatit 1,2 miliardy
Komárkovo impérium KKCG zahrnuje i Moravské naftové doly
Komárkovo impérium KKCG zahrnuje i Moravské naftové doly | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Vleklé spory dvou českých miliardářů mají za sebou další tečku. Arbitráž u Hospodářské komory přiznala podnikateli Davidu Beranovi náhradu škody ve výši 1,2 miliardy korun. Platit bude vládce Moravských naftových dolů Karel Komárek mladší.

Beran přitom požadoval deset miliard.

"Veškeré nároky, které pan David Beran požadoval po panu Karlu Komárkovi v souvislosti se společnostmi ŽDB a Bonatrans, jsou uzavřeny. Z celkem avizovaných 10 miliard korun dostane pouhý zlomek," sdělil deníku Aktuálně.cz Komárkův mluvčí Dan Plovajko.

Soud zároveň rozhodl, že Beran neměl, nemá a nikdy už nemůže mít jakékoli nároky na společnosti ŽDB a Bonatrans, dodal Plovajko.

To však Beranův mluvčí Jiří Hrabovský odmítá. "Řada žalob se teprve připravuje. David Beran má stále šanci uplatnit své nároky," tvrdí. A dodává: "Soud uznal, že Karel Komárek tyto společnosti získal s pomocí Davida Berana."

Oba čeští boháči se přeli o podíly v obou zmíněných strojírenských firmách - Beran tvrdil, že mu patří polovina ŽDB a Bonatransu, Komárek jeho nároky neuznává. Stojí proto i plánované propojení těchto firem s Vítkovicemi Holding, což mělo vytvořit obří strojírenský konglomerát.

A Beran i po dnešním rozhodnutí arbitráže nadále tvrdí, že Komárek obě firmy získal nelegální cestou.

"Dosavadní rozhodnutí ve věci a předložené důkazy v průběhu dvou řízení potvrzují podezření z podvodu, na základě kterého David Beran podal před časem trestní oznámení na Karla Komárka. David Beran věří, že Vrchní státní zastupitelství odbor závažné hospodářské a finanční kriminality, kde bylo trestní oznámení podáno, se bude ve světle těchto skutečností  tímto případem odpovídajícím způsobem zabývat," uvedl Hrabovský.

"Vždy jsme se chtěli s panem Beranem dohodnout a neřešit spor soudně. Dokonce jsme mu nabízeli spravedlivé finanční vypořádání, které bylo několikanásobně vyšší, než vysouzená částka. Pan Beran jakoukoli dohodu opakovaně odmítal s představou, že soudními spory získá vyšší částky," upozorňuje Plovajko.

Na počátku dubna jeden ze vzájemných sporů obou podnikatelů rozetnul Rozhodčí soud při Hospodářské komoře. Rozhodci tehdy uznali asi jen třetinu Beranových nároků, který se v této arbitráži domáhal více než čtvrt miliardy korun. Komárekovi bylo nařízeno zaplatit 80 milionů.

Původně požadovaná částka měla zahrnovat Beranův nárok na podíly z inkasovaných dividend ve společnostech ŽDB a Bonatrans a za poradenství a poradenské služby, které v minulosti měl poskytnout holdingu KKCG IGH (dnes KKCG Industry) finanční skupiny KKCG.

Rozhodčí soud ale přiznal jen odměnu za poradenství.

Soudním tahanicím ale ještě pořád není konec. Ve hře jsou ještě naopak žaloby podané Komárkem na Berana. A v nich jde opět o miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy