Káva je nejdražší od roku 1977, plantáže přesto mizí

Karel Toman
27. 4. 2011 15:01
Cena kávy je nestabilní, za aktuální vyšší ceny posílají farmáři děti do škol
Nevyloupaná zrna honduraské kávy.
Nevyloupaná zrna honduraské kávy. | Foto: Reuters

New Orleans/Houston - Dražší než dnes byla káva naposledy před skoro pětatřiceti lety.

V pátek se káva obchodovala za 3,22 dolarů za libru, za více než tři dolary se obchodovala i tento týden. Podle CNN to je nejvíc od roku 1977, kdy Brazílii postihla velká neúroda.

Při poslední sklizni se neúroda zopakovala v kávových regionech, jako je Kolumbie. K tlaku na vyšší ceny pak ještě přispěl slabý dolar a rostoucí poptávka v rychle se rozvíjejícím "třetím světě", hlavně v Číně, Indii i samotné Brazílii.

Arabica za půl roku zdražila o polovinu

Za posledních šest měsíců tak káva arabica zdražila na burzách o více než 50 procent. Cena kávových zrnek představuje asi 15 procent ceny kávy, kterou vám v restauraci přinesou na stůl. Přesto někteří producenti kávy a kavárenské řetězce jako Starbucks, Kraft Foods a Massimo Zanetti zvýšily za poslední rok ceny i čtyřikrát po sobě.

Aktuálně.cz už dříve upozornilo, že od května se výrazné zdražení kávy nevyhne ani Česku.

Horší zprávou ale je, že dramatické výkyvy cen v obchodování s touto komoditou odrazují farmáře od jejího pěstování. Hrozí totiž, že než rostliny dorostou do sklizně, dlouhodobě nestabilní ceny zase spadnou.

"Počet farmářů, kteří by svým dětem doporučili, ať pěstují kávu, bych myslím spočítal na prstech jedné ruky," řekl deníku Wall Street Jornal marketingový manažer firmy Nestlé Nicolas Huilet. Ví, o čem mluví, ve firmě zodpovídá za desetiletý plán za půl miliardy švýcarských franků, který Nestlé spustila v srpnu a kterým chce zdvojnásobit množství kávy, kterou kupuje za vyšší ceny přímo od farmářů.

Příklad kávy arabica ale dokládá, že vyhlídky na lepší ceny jsou špatné.

Arabica je považována za kvalitnější než odrůda robusta. Zato se ale obtížně pěstuje, protože se jí daří v nepřístupném horském terénu a její údržba vyjde draho. Nové rostlině trvá až čtyři roky, než dá slušnou úrodu, a mnozí farmáři se obávají, že náhlý pokles cen by jim velkou investici vloženou do plantáže znehodnotil.

Za vyšší výkupní ceny posílají farmáři děti do škol

Například Starbucks proto v podobné snaze jako Nestlé platí za 46kilogramový pytel kávy svému dodavateli Coopeatanas z Kostariky desetidolarovou prémii nad tržními cenami. K záchraně plantáží ale ani to stačit nemusí.

"Farmáři za ty peníze posílají děti do škol," řekl na nedávné konferenci výrobců kávy v New Orleans manažer Coopeatanas Henry Castillo.

Situací na trhu se bude ve čtvrtek zabývat také výroční sympozium americké kávové asociace v texaském Houstonu.

 

Právě se děje

Další zprávy