Ministerstvo hodlá omezit podporu v nezaměstnanosti

hjp
6. 3. 2008 16:15
Motivovat nepracující chce klesající podporou na 5 měsíců
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nezaměstnaní Češi by mohli brát podporu jen pět měsíců místo současných šesti. A to hned od příštího roku. Výše podpory se navíc může postupně zmenšovat.

To navrhuje ministr práce Petr Nečas, který své plány představil ve čtvrtek na tiskové konferenci.

"Naším cílem je zvýšit motivaci lidí k rychlé změně jejich nepříznivé sociální situace pomocí opětovného začlenění na trh práce," uvádí Nečas v tiskové zprávě. "Chceme zabránit jejich nedůvodnému setrvání v systémech sociální ochrany. Zároveň chceme řešit situaci na pracovním trhu, kde je rekordní počet volných pracovních míst, a řadě firem se nedostávají potřební zaměstnanci."

Vláda má projednat ještě v březnu balíček novel zákonů o zaměstnanosti a pomoci v hmotné nouzi. Sněmovna se jím má zabývat následně v dubnu.

Poslední měsíc jen 45 procent z podpory

Lidé bez práce mohou dostat podporu maximálně zhruba 11 tisíc korun. Tento strop zůstane zachován.

Podpora v nezaměstnanosti by ale měla podle plánu v prvních dvou měsících činit 65 procent předchozího průměrného příjmu nezaměstnaného. V dalších dvou měsících by činila už jen 50 procent, v posledním měsíci pak 45 procent.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zároveň navrhlo zvýšení pokuty za nelegální práci na pět milionů korun ze současných dvou milionů.

Nezaměstnanost v České republice postupně klesá. Na konci letošního ledna dosahovala míra nezaměstnanosti úrovně 6,1 procenta. Úřady evidovaly celkem 340 tisíc lidí bez místa, kteří mohli nastoupit do práce.

Čtěte dále:

 

Právě se děje

Další zprávy