Ministerská stížnost v kauze KTP Quantum neuspěla

Tomáš Fránek
13. 4. 2007 15:55
V případu miliardové podvodu postupovaly soudy správně

Brno - Nejvyšší soud zamítl stížnost exmistra spravedlnosti Pavla Němce, kterému se nelíbil postup soudů v případě krachu obchodníka s cennými papíry společnosti KTP Quantum.

V případě KTP Quantum jde přitom o historicky největší úpadek nejen domácího kapitálového trhu, ale podle ekonomů i celé porevoluční historie.

Kde je vyčíslená škoda?

Exministr v kauze, ve které se z podvodu za více než tři a půl miliardy korun mají před soudem zodpovídat šéfové představenstva firmy Karel Takáč a Oldřich Bakus, podal stížnost v neprospěch obou mužů pro porušení zákona při rozhodování Krajského soudu v Hradci Králové a Vrchního soudu v Praze.

Soudy se totiž případem, při kterém o peníze mělo přijít na dvacet osm tisíc lidí, kvůli procesním chybám například při stanovení výše škody odmítly zabývat a vrátily jej státnímu zastupitelství k doplnění.

Němec ve stížností namítal, že je například zbytečné vyslýchat všech dvacet osm tisíc poškozených, nesouhlasil ani s tím, že není jasná výše škody.

"Je třeba považovat pokyny k došetření dané oběma soudy za nadbytečné a vrácení věci státnímu zástupci z těchto důvodů je v rozporu se zákonem," uvedl ve stížnosti Němec.

Nejvyšší soud ale porušení zákona nezjistil a rozhodl také, co musí obžaloba obsahovat.

Za nepřezkoumatelnou označil žalobu například v té části, kde u jednotlivých poškozených není vyčíslena škoda, kterou jim společnost KTP Quantum měla způsobit.

Karel Takáč
Karel Takáč | Foto: quantum.wz

Soud sice potvrdil, že byla vyslechnuta část poškozených, ale u každého by měla být alespoň dokumenty a znaleckými posudky doložená konkrétní škoda.

"Nejvyšší soud má za to, že bude nutné pro posouzení případného podvodného úmyslu obviněných přesně objasnit, zda a za jakých podmínek byl produkt životaschopný, kdy a z jakých důvodů začalo docházet ke ztrátám, zda již od počátku bylo patrno, že KTP Quantum, nebude schopno dodržet slíbené podmínky," uvedl ve svém rozhodnutí senát Nejvyššího soudu pod vedením Jiřího Pácala.

1500 stran obžaloby

Ten o případu rozhodl v neveřejném jednání už koncem minulého roku, rozhodnutí ale zveřejnil až nyní.

"Z hlediska jednání obviněných je popis skutků obsažených jak v usneseních o zahájení trestního stíhání, tak i v obžalobě, velmi nekonkrétní, že si pod ním lze představit různé formy spáchání trestných činů," dodal Nejvyšší soud.

Státní zastupitelství už mezitím, kdy na Nejvyšší soud došla stížnost exministra Němce a soud o ní rozhodl, případ doplnil a odeslal znovu na Krajský soud v Hradci.Ten ho ale zatím projednávat nezačal.

Obžaloba má 1500 stran a Karlu Takáčovi a Oldřichu Bakusovi hrozí pět až 12 let vězení.

Žalobce s ohledem na obrovskou škodu a 28 000 poškozených lidí předpokládá, že by soud mohl obviněné vedle trestů postihnout i propadnutím majetku.

Proto zajistil majetek, cenné papíry a peníze na účtech za asi 2,3 miliardy korun. Mimo jiné Takáčovu luxusní vilu na Kanárských ostrovech a Bakusův jihlavský byt.

Takáč a Bakus jsou podezřelí z toho, že v letech 1996 až 2001 vylákali nabízením Spořitelního účtu správy akcií peníze od klientů v desítkách poboček.

Někteří z prvních dostali peníze zpět. Nebyli však vyplaceni z výnosů z podnikání, ale z peněz pozdějších klientů. Vedle peněz od klientů získalo KTP obchodováním další miliardy korun. Přesto jeho hospodaření skončilo podle žalobce mnohamilionovými ztrátami.

Nejde o jediný soud v souvislosti s krachem KTP Quantum. Pražský městský soud Karla Takáče  už letos v březnu zprostil obžaloby spjaté s jeho aktivitami v dceřiné společnosti Médeia Bohemia

 

Právě se děje

Další zprávy