Fond dluží za padlé makléře miliardy

Adam Junek
10. 7. 2006 18:30
Praha - Bezmála šest milionů korun dnes začal vyplácet garanční fond stovce klientů zkrachovalých makléřských společností. Další tisíce klientů na své peníze čekají.

Garanční fond obchodníků s cennými papíry bude po dobu více než čtyř týdnů rozdělovat 101 zákazníkům 5,6 milionu korun. Výplaty organizuje Česká spořitelna.

Odškodnění lze žádat ještě po pěti letech

Fond bude odškodňovat další poškozené osoby obchodníka s cennými papíry Sati a zopakuje výplatu náhrad těm klientům firem Private Investors, Profin CB a Finnex Praha, kteří ji v předchozích termínech neobdrželi. Výplaty těm z klientů, kteří si ve stanovené lhůtě nestačí náhradu vyzvednout, bude fond opakovat.

"Všechny tyto prostředky pocházejí z příspěvků od obchodníků s cennými papíry. Klienti společnosti KTP, pro něž byly určeny prostředky ze státního rozpočtu, se tedy nemusejí obávat, že by o své peníze přišli," uvedl pro Aktuálně.cz mediální zástupce fondu Milan Řepka.

Letos fond vybral na poplatcích od obchodníků rekordní sumu bezmála 38 milionů korun. Ty použije na svůj provoz a na výplatu náhrad klientům zkrachovalých makléřů, kteří ještě odškodněni nebyli.

Dohromady jim dluží fond ještě zhruba dvě miliardy korun. "Odhadujeme, že v devíti kauzách bývalých obchodníků s cennými papíry se přihlásí až 40 tisíc klientů s celkovými nároky ve výši dvou miliard korun. Tato čísla ale nemohou být úplná, protože klienti se mohou hlásit až pět let ode dne zahájení výplaty," upřesnil Řepka.

Mediálně nejznámější je případ společnosti KTP Quantum. Jeho zhruba pět tisíc klientů se dokonce obrátilo na soud.

Klientům zkrachovalých obchodníků se navíc začíná blýskat na lepší časy. Na počátku roku začala platit novela zákona, která umožnila fondu požádat o tak zvanou "návratnou finanční výpomoc" ze státního rozpočtu, aby mohl uspokojit všechny nároky.

"Požádali jsme o tuto výpomoc v plné výši zatím vznesených nároků. Zatím čekáme na přidělení prostředků. Bezprostředně poté začneme vyplácet klienty," dodal Řepka.

Dvojí metr: banky vs. makléři

Garanční fond obchodníků s cennými papíry funguje podobně jako Fond pojištění vkladů, který odškodňuje klienty zkrachovalých bank.

Rozdíl se ale najde, a to v přístupu zákonodárců. Zatímco o klienty "padlých" makléřů zájem nemají, k zákazníkům bank, jež skončily bankrotem, jsou štědří. Nejdříve poslanci a následně i senátoři schválili rozsáhlé navýšení náhrad pro vkladatele u Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň.

Kromě toho, že klienti dostanou odškodné až do výše čtyř milionů, tedy pokud to podepíše ještě prezident, namísto zákonem daných 750 tisíc, polepší si i Česká pojišťovna. A to bezmála o miliardu.

Ke čtyřem stům tisícům korun, na něž mají ze zákona nárok klienti zbankrotovalých makléřů, poslanci nic přidat nechtějí.

 

Právě se děje

Další zprávy