Milion Čechů jede na dovolenou, policie nasadí passaty

ČTK ČTK
28. 6. 2012 9:55
Na dovolenou o víkendu vyrazí přes milion Čechů
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Praha - Na dovolenou o víkendu vyrazí přes milion Čechů. Z toho zhruba půl milionu lidí pojede do zahraničí a dalších 600 až 700 tisíc stráví své volno v Česku. S takovými čísly počítá viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura.

Ten zároveň upozorňuje, že silniční provoz v celém Česku a na jih přes Rakousko do Chorvatska a Itálie bude od pátku velmi hustý.

Odjezdy lidí na prázdniny se na provozu odrážejí každoročně a policie kvůli tomu vždy připravuje řadu bezpečnostních akcí. Letos během následujících tří víkendů zvýší kontroly řidičů na silnicích. Chce se zaměřit zejména na významné komunikace. Nasadí rychlé passaty a v případě nutnosti policie použije i vrtulník.

Češi během loňského roku vyjeli na celkem 11,5 milionu dovolených, 7,2 milionu bylo v tuzemsku a 4,25 milionu v zahraničí. Většina lidí k tomu využila cestu po silnicích.

„V současnosti 67 procent jede autem a 13 procent autobusem. Letadlem cestuje na dovolenou 13 procent Čechů a šest procent vlakem," uvedl Okamura. Termíny zájezdů na začátku července jsou podle něj dlouho vyprodané.

Češi loni nejčastěji vyjížděli do Chorvatska, Itálie a na Slovensko. Následovaly Řecko, Rakousko, Španělsko, Francie, Egypt, Turecko a Maďarsko. Letos by to mělo být obdobné.

"Téměř polovinu všech svých zahraničních dovolených stráví Češi jen ve třech zemích, a to v Chorvatsku, Itálii a na Slovensku," uvedl Okamura.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dovolená - jak ji nejlépe prožít?

 

Právě se děje

Další zprávy